Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Νοστιμιές και τραγούδια της Θράκης μας!

Ένας τόπος μαθαίνεται από το χάρτη του, αλλά τον γνωρίζουμε από τις ομορφιές, την κουζίνα και την πολιτιστική του προσφορά.
Ας "δοκιμάσουμε" μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές της Θράκης, ακούγοντας θρακιώτικα τραγούδια !




                                Τσορμπάς
Υλικά
4 κιλά ώριμες ντομάτες
4 κιλά κόκκινες πιπεριές
1 κιλό γιαούρτι
5 αυγά
5,5 κιλά αλεύρι (περίπου)
1 φακελάκι μαγιά

Εκτέλεση

Βράζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Αφήνουμε τον χυλό να κρυώσει. Κοσκινίζουμε τα ¾ του αλευριού, ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι μετά το μίγμα πιπεριάς ντομάτας τα αυγά και την μαγιά. Τα ζυμώνουμε όπως το ψωμί. Αφήνουμε το μίγμα 3 ημέρες σε ζεστό μέρος να γίνει. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ξαναζυμώνουμε και το αφήνουμε άλλες 4 ημέρες. Μετά τρίβουμε το μίγμα με χοντρό τρίφτη και απλώνουμε στον ήλιο να στεγνώσει. ¨Όταν στεγνώσει το μαζεύουμε σε υφασμάτινη σακούλα. Όταν θέλουμε να το μαγειρέψουμε βάζουμε τον ξερό τσορμπά σε ένα πιάτο με ζεστό νερό να μαλακώσει. Μετά την βράζουμε σε καυτό νερό με φρέσκο βούτυρο.


                                 Μάντζε

Υλικά
1 κιλό πατάτες
2 πιπεριές
1 καυτερή πιπεριά
2 μελιτζάνες
4 ώριμες ντομάτες
1 ποτήρι λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανό
1 καρότο

Εκτέλεση

Κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και τις μελιτζάνες, και σε κομμάτια τις πιπεριές. Περνάμε την ντομάτα από τον τρίφτη. Σοτάρουμε το κρεμμύδι που έχουμε ψιλοκόψει σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα γιαχνίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Σκεπάζουμε τα υλικά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1,5 ώρα.


                        Πράσακας

Υλικά
Νερό 2 λίτρα
Αλάτι
Κόκκινο πιπέρι
Ένα κομμάτι καβουρμά
3 κομμάτια πράσα
1 κιλό καλαμποκίσιο αλεύρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα πράσα. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε περίπου μισή ώρα. Μετά ρίχνουμε το αλεύρι και τα βράζουμε για ακόμα ένα τέταρτο. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά, να μην μείνει στεγνό αλεύρι. Βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.


Οι παραπάνω  είναι παραδοσιακές πομάκικες συνταγές.

                    Μαλεμπί
Υλικά
7 ποτήρια νερό
1 ποτήρι νισεστές  
1 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη

Εκτέλεση

Τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα (αρκετά βαθιά γιατί πιτσιλάει άσχημα) και τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μία πυκνόρρευστη ημιδιαφανής κρέμα.
Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολάκια ή σε ένα μεγάλο τάπερ, απ’ όπου θα βάζουμε στα μπολάκια την ώρα του σερβιρίσματος.

Σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
3-4 κουταλιές ροδόνερο (αναλόγως τα γούστα)
χυμό μισού λεμονιού
κόκκινο χρώμα (υπάρχει βέβαια το χρώμα ζαχαροπλαστικής, αλλά προτιμώ να χρωματίζω το νερό -πριν το ενώσω με τα υπόλοιπα υλικά- με αγριοτριαντάφυλλο)
Κρατάμε το σιρόπι σε ένα βάζο και το βάζουμε πάνω στην κρέμα, μόνο όταν είναι να το προσφέρουμε.
Προσφέρεται παγωμένο


Σαραγλί Ξάνθης



Υλικά
1 κιλό φύλλα κρούστας για γλυκά ταψιού


500 γρμ ψιλοκομμένα καρύδια
1 κουταλάκι γαρίφαλο
2 φλιτζάνια τσαγιού πρόβειο βούτυρο
1 φλιτζανάκι τριμμένη φρυγανιά

Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
2 κουταλιές σούπας γλυκόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση
Ανακατεύετε τα καρύδια με το γαρύφαλλο και τη φρυγανιά
Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε 2 φύλλα κρούστα,
Τα πασπαλίζετε με λίγη γέμιση και μετά στρώνετε άλλο ένα, διπλώνετε τις πάνω και κάτω άκρες του και το κάνετε οριζόντιο ρολό το κόβετε σε ρολά 2 πόντων και γεμίζετε το ταψί σας μέχρι να σας τελειώσουν τα φύλλα..
Βράζετε το βούτυρο αφαιρείτε τον αφρό και το περιχύνετε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε ένα σαραγλί .
Ψήνετε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα μέχρι να μοσχομυρίσει το καρύδι .
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και τα βράζετε για 10 λεπτά προς το τέλος ρίχνετε και τη γλυκόζη .
Ρίχνετε το σιρόπι ζεστό σε χλιαρό σαραγλί .
Σερβίρεται κρύο την άλλη ημέρα .








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips