Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Οδυσσεβάχ

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 το σχολείο μας θα πάει ξανά θέατρο... 
Αυτή τη φορά θα δούμε τον "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου στο "θέατρο πόρτα". 

Ο "Οδυσσεβάχ" παίχτηκε για πρώτη φορά το 1981 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου. 


Oι στίχοι των τραγουδιών είναι του Διονύση Σαββόπουλου και της Ξένιας Kαλογεροπούλου. 



Το έργο έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά,γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, εβραϊκά, τουρκικά και ρουμανικά) και έχει παιχτεί στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, το Iσραήλ και την Κύπρο, όπου έχει γοητεύσει θεατές κάθε ηλικίας. 



Λίγα λόγια για το έργο...

"Οδυσσεβάχ"


Το έργο έχει αντλήσει στοιχεία από την Οδύσσεια, τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, τις Χίλιες και μία νύχτες και διάφορα γνωστά και άγνωστα παραμύθια, παρουσιάζοντας την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο.






Βασικό του θέμα είναι η νοσταλγία για την πατρίδα, καθώς και η θέληση και η επιμονή να κατακτάς τους στόχους σου μένοντας πιστός σ' αυτό που πιστεύεις, ξεπερνώντας κινδύνους και πειρασμούς.






Εφτά ηθοποιοί- αφηγητές, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους, αναλαμβάνουν να επινοήσουν και να εξιστορήσουν τα πάθη του Οδυσσεβάχ και των συντρόφων του. Σε μια μεγάλη εξέδρα που διαρκώς μεταμορφώνεται βλέπουμε να ξεπηδούν αιφνίδια νησιά, καράβια, δέντρα, γοργόνες, τέρατα και ζώα. Ανάμεσα στην εξέδρα και το κοινό ένας παραμυθάς - σαν επόπτης, συγγραφέας – παρεμβαίνει στην αφήγηση, είτε λεκτικά είτε μουσικά, και άλλοτε την προωθεί, άλλοτε γίνεται ο έκπληκτος θεατής της.




Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική Διδασκαλία: Νικολέτα Χατζοπούλου (έχει επεξεργαστεί και τα μοτίβα των τραγουδιών του Δ. Σαββόπουλου) 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Βουδούρης, Γιάννης Κλίνης, Θύμιος Κούκιος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Ελίνα Ρίζου και Γιώργος Χρυσοστόμου



Το έργο κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Οδυσσεβάχ - εκδ. Κέδρος
Τα τραγούδια της παράστασης περιλαμβάνονται στο cd του Διονύση Σαββόπουλου "Παράρτημα".




Το έργο σχολίασαν...

Ο Οδυσσεβάχ δεν είναι μόνο ένα απόκτημα του παιδικού δραματολογίου -και όχι μόνο του ελληνικού- αλλά κι ένα ευφάνταστο σκηνικό πυροτέχνημα του ελληνικού θεάτρου, εν γένει.
Κώστας Γεωργουσόπουλος 
ΤΟ ΒΗΜΑ


Το έργο και η παράσταση είναι ευρηματικά. Υπάρχουν σκηνές διαμάντια. [...] Είναι καθαρό θέατρο και μάλιστα πρώτης γραμμής.
Μηνάς Χρηστίδης 
ΤΟ ΕΘΝΟΣ


Σκοπεύω να εκμεταλλευτώ εν ψυχρώ κάθε παιδάκι συγγενή και φίλου για να έχω μια δικαιολογία να ξαναδώ πολλές φορές τον Οδυσσεβάχ. [...] Δεν πρόκειται μόνο για μια υποδειγματική παράσταση-πρόκειται για ένα κατόρθωμα.
Θόδωρος Κρητικός 
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips