Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αμόλα καλούμπα…

Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή, σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.

Γνωρίζατε ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προσπαθήσει να κατασκευάσουν χαρταετό; Όμως, ο λαός που επινόησε και τελειοποίησε σε μεγάλο βαθμό την τεχνική του χαρταετού είναι οι κινέζοι.  Οι ίδιοι πιστεύουν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τους τόσο πιο καλή τύχη θα έχουν.

Στις ανατολικές χώρες φτιάχνουν χαρταετούς σε σχήματα δράκων, πουλιών, ψαριών αλλά και άλλων ζώων! Τους στολίζουν με ευχές και τους στέλνουν όσο πιο ψηλά μπορούν για να συναντήσουν το Θεό! Επίσης τοποθετούν πάνω τους μικρές φλογέρες, οι οποίες σφυρίζουν καθώς περνά ο αέρας από μέσα τους. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο διώχνουν τα κακά πνεύματα.

Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαρής Δευτέρας. Έτσι ο ουρανός την καθαρή Δευτέρα στην Ελλάδα είναι γεμάτος «πολύχρωμα πουλιά»!

Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας χαρταετό ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκονται παρακάτω. Χρησιμοποιείστε τα βελάκια! 





Είστε έτοιμοι να αμολήσετε καλούμπα; 
Ή μήπως όχι ακόμα…

Καλό θα ήταν να διαβάσετε τις παρακάτω συμβουλές για να  αποφύγετε λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα!!!

  •     Πρέπει να επιλέξετε με προσοχή το μέρος που θα πετάξετε χαρταετό. Να επιλέξετε ανοιχτό χώρο, μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα και γκρεμούς. Και ποτέ σε ταράτσες!!!!
  •   Σε περίπτωση που ο χαρταετός σας μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα σύρματα, μην προσπαθήσετε να τον ξεμπερδέψετε. Ναι… ναι… κάνατε τόσο κόπο να τον φτιάξετε αλλά… ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας είναι μεγάλος!!
  •    Καλό είναι να χρησιμοποιείτε γάντια καθώς αμολάτε καλούμπα… γιατί ο σπάγκος μπορεί να κόψει τα χέρια σας ή να σας προκαλέσει εγκαύματα!


Τώρα που γνωρίζετε όλα αυτά είστε έτοιμοι για δράση!!!! 
Εμείς  ευχόμαστε να ΄΄πετάξετε΄΄ ψηλά και καλά κούλουμα!!! 






2 σχόλια:

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!

Paraskevi Lamprini M. είπε...

Kαλή Καθαροδευτέρα... να δω ποιος θα πετάξει πιο ψηλά...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips