Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Απόκριες στη Σκύρο

Κι αυτή την Αποκριά, τα βήματά μου με έφεραν πάλι στην αγαπημένη μου Σκύρο. Να ξαναπάρω μια γεύση από τους "Κουδουνάτους", ίσως το πιο ενδιαφέρον αποκριάτικο δρώμενο των νησιών του Αιγαίου Αρχιπελάγους!
Οι "Κουδουνάτοι" είναι ένα από τα πιο σπάνια έθιμα.

Θα σας δώσω μια πιστή εικόνα της μασκαρεμένης τριάδας και ιδίως του " Γέρου". Για την ερμηνεία του εθίμου σημειώνεται απλώς σαν λαϊκή εξήγηση, η μορφή του μισότρελου τσοπάνη που φορτώθηκε τα κουδούνια των χαμένων προβάτων του.
Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν φτάσαμε στη Χώρα, ακούσαμε από μακριά έναν απίστευτο σαματά από κουδουνοχτυπήματα! Όσο πλησιάζαμε οι ήχοι δυνάμωναν.
Τους "Γέρους" συνοδεύει η "κορέλα" και ο "φράγκος". Ο " Γέρος" είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της τριάδας και παριστάνει έναν γέρο τσοπάνη ζωσμένο με κουδούνια. Από τη μέση και κάτω φοράει το άσπρο μάλλινο "κοντοβράτσι" των τσοπάνηδων, άσπρες υφαντές κάλτσες τις "τροχαδόκαλτσες" και τα "τροχάδια". Στο πάνω μέρος του σώματος, φοράει την τσοπάνικη κάπα, την "καπότα", μαύρου χρώματος και στη μέση τη ζώνη των βοσκών, το "ζουνάρι". Το πρόσωπο το κρύβει με μάσκα, τη "μουτσούνα" από προβιά νεογέννητου γιδιού. Στη μέση ζώνεται καμιά πενηνταριά κουδούνια και στο χέρι κρατά το τσοπάνικο στραβοράβδι.
Το Σάββατο απολαύσαμε την "Τράτα", το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων, που επαναλήφθηκε και την Κυριακή το μεσημέρι. Η "Τράτα" είναι ένα καΐκι στολισμένο με μια ομάδα μεταμφιεσμένων ντόπιων που σατιρίζουν όχι μόνο τα τοπικά γεγονότα, τις τοπικές αρχές αλλά και καταστάσεις της ελληνικής επικαιρότητας: πολιτικές, κοινωνικές και τέλος διεθνή θέματα.
Την Καθαρή Δευτέρα, όλοι οι Σκυριανοί φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές (κουμιώτικα, μπούλα, τσοπάνος, βρακάς) και στήνουν χορούς σε μαγαζιά και στην πλατεία του χωριού, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα!
                                                                                         Ειρήνη Β.
                                                   

2 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

η παράδοση...σημαντική!!!

Νίκη είπε...

Το καλοκαιρι που μας περασε πήγαμε για τις διακοπές μας στη Σκύρο και το αγαπήσαμε το νησί για το ιδιαίτερο χρώμα του που κρατα ακόμα.
Ακούσαμε τις περιγραφες για τις απόκριες και είδαμε τις στολές αυτες στο μουσειο Φαλτάιτς, σιγουρα όμως θα είναι άλλη αισθηση να το ζεις από κοντα!Πως θα αντιλαλούν τα στενάκια από τα κουδούνια...
Ευχαριστούμε για τις εικόνες που μοιραστήκατε μαζί μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips