Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αερόστατο από μπαλόνι


Η άνοιξη ήρθε για τα καλά... 

χελιδόνια και πολύχρωμα αερόστατα 

στολίζουν τον "ουρανό" μας...




Θα χρειαστούμε....


μπαλόνια
εφημερίδες
αλευρόκολλα
χοντρή κλωστή (μαλλί)
κοπίδι
βελόνα κεντήματος
τέμπερες
καλαθάκια ή μεγάλα μπουκάλια νερού
χοντρά πινέλα
ποτηράκι με νερό


Για να φτιάξουμε αλευρόκολλα...



1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό (σε αναλογία περίπου 1 ποτήρι αλεύρι προς 3 ποτήρια νερό) μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. 

2. Κατόπιν βάζουμε το μίγμα σε κατσαρόλα και το θερμαίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς. 
3. Στη συνέχεια αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και η αλευρόκολλα είναι έτοιμη.





Κατασκευάζουμε βήμα προς βήμα...


1. Φουσκώνουμε τα μπαλόνια μας με προσοχή να μη σπάσουν 
και δένουμε γερά την άκρη τους. 


2. Κόβουμε τις εφημερίδες σε χοντρές λωρίδες (περίπου 5εκ Χ 20εκ.) και βάζουμε σε ένα δοχείο την αλευρόκολλα. Με το πινέλο αλείφουμε καλά-καλά το μπαλόνι με αλευρόκολλα και τοποθετούμε πάνω την εφημερίδα. Αν χρειαστεί αλείφουμε ξανά την εφημερίδα με αλευρόκολλα ώστε η εφημερίδα να είναι άψογα κολλημένη επάνω στο μπαλόνι. 


3. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ώστε να καλύψουμε όλο μπαλόνι με τουλάχιστον 3-4 στρώσεις χωρίς να καλύψουμε το στόμιο του μπαλονιού. Ύστερα το αφήνουμε αρκετές ώρες (24 έως 48) για να στεγνώσει καλά η αλευρόκολλα.  

4. Αφού έχει στεγνώσει καλά το μπαλόνι μας, το βάφουμε με τέμπερες βάζοντας τη φαντασία μας να δουλέψει... 
Προσοχή! 
Παρ' όλο που το μπαλόνι μας έχε στεγνώσει καλά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην το πιέζουμε γιατί μπορεί να βουλιάξει.  

Το αφήνουμε μερικές ώρες για να στεγνώσει καλά. 


5. Κόβουμε κυκλικά, χρησιμοποιώντας κοπίδι,  γύρω από το στόμιο του μπαλονιού ώστε να σχηματίσουμε την τρύπα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του αερόστατου. (Το μπαλόνι-καλούπι στο εσωτερικό θα σπάσει, αλλά δε μας νοιάζει! Οι εφημερίδες με την αλευρόκολλα έχουν πάρει πια το σχήμα που θέλαμε.) 

6. Για το ''καλάθι'' του αερόστατου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε έτοιμα καλαθάκια, είτε να κόψουμε τη  βάση από μπουκάλι νερού (περίπου 10 εκατοστά από τον πάτο) και να τη βάψουμε στο χρώμα της αρεσκείας μας. 

7. Τέλος χρησιμοποιούμε τη βελόνα με το μαλλί. Ανοίγουμε με τη βελόνα δυο τρύπες στην κορυφή του μπαλονιού για να κάνουμε τη θηλιά από την οποία θα κρέμεται το αερόστατο. Ανοίγουμε 4 τρύπες συμμετρικά στο στόμιο του μπαλονιού με τη βελόνα και 4 τρύπες στο καλαθάκι μας και ενώνουμε με μαλλί.  




Το αερόστατό μας είναι έτοιμο!!!!!  Μπορούμε να το κρεμάσουμε στο ταβάνι του δωματίου μας, στο ταβάνι της τάξης μας και οπουδήποτε αλλού επιθυμούμε....





Εμείς επιλέξαμε να στολίσουμε το διάδρομο του σχολείου μας, έξω από την τάξη μας. Μαζί με τις χελιδόνες μας έφεραν την άνοιξη! Και κάθε πρωί που αντικρύζουμε τον "πολύχρωμο ουρανό" μας, μάς φτιάχνει η διάθεση!!!!!!!!!!





3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στα παιδιά και στις δασκάλες τους!!!!

Lamprini Lamprinou είπε...

Τι ωραία που στολίστηκε το σχολειο σας!

~ Fotini Theoharidi ~ είπε...

Τι υπέροχα αερόστατα!!
Συγχαρητήρια στους Δημιουργούς!!
Τυχερά τα παιδάκια που έχουν τέτοιους Δασκάλους!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips