Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η Μεγάλη Πέμπτη

Ημέρα της Σταύρωσης.Τα φώτα σβήνουν μες στις εκκλησίες. Τα κεριά φωτίζουν εκείνη τη στιγμή. Απόλυτη ησυχία και και μόνο η γεμάτη συγκίνηση του ιερέα ακούγεται αργά: " Σήμερον κρεμάται επί ξύλου..." και συνοδεύεται από τα χτυπήματα των καρφιών πάνω στο σταυρό. Ο Εσταυρωμένος εις φορές μέσα στο ναό. Όταν τοποθετείται στο μέσο του, η μορφή του Χριστού προβάλει ήρεμη και γαλήνια γιατί έχει ολοκληρώσει το λόγο για τον οποίο ήρθε στη γη. 

Το βάψιμο των αυγών και το ζύμωμα της κουλούρας αποτελεί ξεχωριστή ασχολία για την κυρά του σπιτιού αυτή τη μέρα. Η βαφή των αυγών αποτελεί ιεροτελεστία. Σε πολλές περιοχές, μάλιστα, πιστεύεται πως το σκεύος μέσα στο οποίο θα βαφτούν τα αυγά πρέπει να μην έχει χρησιμοποιηθεί άλλη φορά. Το πρώτο βαμμένο αυγό είναι της Παναγιάς και γι΄αυτό το τοποθετούν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Ένα κόκκινο αυγό μπαίνει επίσης στο κέντρο της κουλούρας που ζυμώνει η νοικοκυρά. 

Γιατί βάφουμε τα αυγά μας κόκκινα; 
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το κόκκινο χρώμα που δίνουμε στα πασχαλινά αυγά. Άλλοι πιστεύουν ότι τα βάφουμε κόκκινα όπως κόκκινο ήταν το αίμα του Χριστού που χύθηκε στο σταυρό. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης.Αφού λοιπόν αυτές είναι μέρες αγάπης, αφού προσμένουμε την Ανάσταση του Χριστού, για το λόγο αυτό βάφουμε κόκκινα τα αυγά μας. 
Η παράδοση λέει πως, όταν έγινε η Ανάσταση, δεν το πίστεψε κανένας. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι γεμάτο με αυγά είπε: "Αν γίνουν τα αυγά που κρατώ κόκκινα, τότε όντως θα έχει αναστηθεί ο Χριστός". Τότε τα αυγά της ευθύς, έγιναν κόκκινα. 

Παρόλο που το κόκκινο είναι το χρώμα που επικρατεί στα πασχαλινά αυγά μας, πολλοί από εμάς θέλουμε κι άλλα, χρωματιστά αυγά, να στολίζουν το πασχαλινό τραπέζι μας. Ας δούμε διάφορους οικολογικούς τρόπους για να βάψουμε τα αυγά μας σε διάφορους χρωματισμούς...


Κόκκινο: Βράζουμε το αβγό μαζί με 5-6 ψιλοκομμένα παντζάρια, ξύδι και νερό ή εναλλακτικά φύλλα τριανταφυλλιάς. Ανάλογα με την ποσότητα των λουλουδιών ή των παντζαριών το αποτέλεσμα θα βγει από απαλό ροζ έως βαθύ κόκκινο.



Πορτοκαλί: Τυλίγουμε κάθε αβγό μέσα σε φλούδα κρεμμυδιού και τα βράζουμε  με ξύδι. Για πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα προσθέτουμε πάπρικα κατά το βράσιμο.


Κίτρινο: Χρησιμοποιούμε κρόκο Κοζάνης. Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να δώσει έντονο κίτρινο χρώμα. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσεις κύμινο.

Καφέ - μπεζ: Ό,τι πιο εύκολο! Αντί να τον πιούμε χρησιμοποιούμε τη σκόνη του καφέ για το βάψιμο των αβγών. Στιγμιαίος, ελληνικός ή φίλτρου αν βραστεί μαζί με τα αυγά θα δώσει χρώμα σε αυτά!

Μοβ -μπλε: Το μοβ χρώμα στα αβγά μπορούμε να το πετύχουμε βράζοντάς τα με κόκκινο λάχανο και ξύδι.

Βιολετί: Για αποτέλεσμα που θα θυμίζει βιολέτα βράζουμε τα αυγά με ένα ματσάκι από τα ομώνυμα άνθη!

Πράσινο: Το πετυχαίνουμε με ζωμό από σπανάκι τσουκνίδα ή μαϊντανό. Προσοχή! Χρειάζεται τουλάχιστον 1 κιλό από τα χορταρικά. Απαραίτητο το ξύδι για να σταθεροποιήσει το χρώμα.


1 σχόλιο:

Lampros Lampinos είπε...

Ωραία ανάρτηση...καλό Πάσχα να έχουμε!!! Καλή Ανάσταση!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips