Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Το Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο είναι χαρμόσυνη μέρα για κάθε πιστό. "Ανάστα ο Θεός" ακούγεται  το πρωί από τον ιερέα, που πετώντας βάγιες στο εκκλησίασμα κάνει την Πρώτη Ανάσταση. Με το τέλος της λειτουργίας οι νοικοκυραίοι στα χωριά καταπιάνονται με τις πασχαλινές ετοιμασίες, ενώ οι γυναίκες ετοιμάζουν την μαγειρίτσα και τις πίτες για το αναστάσιμο τραπέζι.
Με το φεγγάρι και τ' αστέρια να φωτίζουν το ουράνιο στερέωμα γίνεται η Ανάσταση του Κυρίου. "Δεύτε λάβετε φως" ψάλλει ο ιερέας καθώς βγαίνει από την Ωραία Πύλη με αναμμένη τη λαμπάδα του. Με σεβασμό τότε κάθε πιστός πηγαίνει να ανάψει τη δική του. Ιερέας και ψάλτες βγαίνουν στον προαύλιο χώρο του ναού, διαβάζουν το ευαγγέλιο και ψάλλουν το "Χριστός Ανέστη". Το Άγιο Φως μεταφέρεται από κάθε κάθε πιστό στο σπίτι του και με τον καπνό της λαμπάδας σταυρώνει τι κατώφλι, για να έχει υγεία, ειρήνη και αγάπη. Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το διατηρήσουν αναμμένο τουλάχιστον για τρεις μέρες. Η οικογένεια, αφού καθίσει στο τραπέζι, ανταλλάσσει ευχές, λέει "Χριστός Ανέστη", τσουγκρίζει τα αυγά και απολαμβάνει την πασχαλινή μαγειρίτσα! 

Οι Μπότηδες

Στην Κέρκυρα, όταν γίνει η Πρώτη Ανάσταση το πρωινό του Σαββάτου, αναβιώνει το έθιμο των "Μπότηδων". Οι "Μπότηδες" είναι πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, τα οποία οι κάτοικοι του νησιού τα πετούν από τα μπαλκόνια τους. Οι φιλαρμονικές κατόπιν βγαίνουν στους δρόμους της Κέρκυρας παίζοντας χαρμόσυνα εμβατήρια. 



Το πέταγμα των αερόστατων

Στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζεται με έναν ιδιαίτερο φωτεινό τρόπο. 
Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου αναβιώνουν ένα παλαιό πασχαλινό έθιμο, "το πέταγμα των αερόστατων". Κάθε σπιτικό δημιουργεί το δικό του αερόστατο, το ύψος του οποίου φτάνει τα δύο μέτρα και κατασκευάζεται από καλάμια και χαρτιά. Για να πυροδοτηθεί και να πετάξει στον ουρανό, οι κατασκευαστές του χρησιμοποιούν πανί βρεγμένο με λάδι και πετρέλαιο. 
Το έθιμο αυτό είναι μοναδικό. Όταν ο ιερέας πει "Χριστός Ανέστη", η νύχτα γίνεται μέρα. Ο ουράνιος θόλος γίνεται ολόλαμπρος, όσο λαμπρό είναι και το γεγονός της Ανάστασης του Χριστού! 


1 σχόλιο:

Lampros Lampinos είπε...

Καλή ανάσταση!!!
(πολύ ωραία ανάρτηση... )
Τα έθιμά μας βοηθούν στην βίωση της!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips