Τρίτη 1 Μαΐου 2012

"Πιάσαμε το Μάη"

Η Πρωτομαγιά, δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης αγώνων. Είναι και η μέρα που γιορτάζουμε την άνοιξη!

Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει μητέρα.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη.

Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και,κατ' επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.



Έτσι λοιπόν κι εμείς, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, "πιάσαμε τον Μάη" όπως συνηθίζεται να λέμε, μεταφυτεύοντας ο καθένας μας ένα λουλούδι. Αγοράσαμε από φυτώριο κατιφέδες, γλαστράκια και χώμα! Με ενθουσιασμό και υπομονή, μεταφυτέψαμε το φυτό μας! Στολίσαμε το γλαστράκι  και το πήρε ο καθένας μας στο σπίτι του για να το φροντίζει!!!  








Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!!!!!

3 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

καλό μήνα.. και έχετε και ζωντανά λουλούδια στην τάξη!!!

Betty's Cuisine είπε...

Τι όμορφη ιδέα!
Με το δίκιο σας καμαρώνετε ~ και τι ωραία φωτογραφία! :)
Μπράβο παιδιά, να είστε καλά και του χρόνου!
Καλό μήνα!!!

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Ευχαριστούμε πολύ. Καλό μήνα σε όλους!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips