Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ο Γιαουρτζής

  Λίγο πριν το σούρουπο οι μαχαλάδες γέμιζαν από τις γνώριμες φωνές του πλανόδιου γιαουρτζή. Ενός γραφικού τύπου που γύριζε τις γειτονιές φωνάζοντας: "Γιαουρτζηηηής! Συλιριανό γιαούρτι πρόβειοοοοοοοο!". 

  Τον συναντούσαμε συνήθως τ' απογεύματα, έχοντας περασμένο στους όμως του ένα οριζόντιο κοντάρι, λίγο κυρτό, στις άκρες του οποίου κρέμονταν από σχοινιά δύο μεγάλες πήλινες ή λαμαρινένιες πιατέλες γεμάτες γιαούρτι. Αργότερα οι πιατέλες αυτές αντικαταστάθηκαν από τσανάκια της μισής οκάς, που διευκόλυναν και τον γιαουρτζή και τις νοικοκυρές. Τα τσανάκια αυτά τα επέστρεφαν οι νοικοκυρές, για να ξαναχρησιμοποιηθούν πάλι απ' τον γιαουρτζή, αφού προηγουμένως πλυθούν με μπόλικο ζεστό νερό. 

  Το γιαούρτι ετοίμαζε ο ίδιος ο γιαουρτζής. Έβραζε σε μεγάλα καζάνια το γάλα και το παρακολουθούσε ανακατεύοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα. Δε χρησιμοποιούσε καθόλου συντηρητικά παρά μόνο μαγιά. Αφού έβραζε το γιαούρτι, το άφηνε να κρυώσει. Ύστερα αράδιαζε πάνω σε έναν ξύλινο πάγκο τις μεγάλες πιατέλες και τα τα τσανάκια της μισής οκάς, τα γέμιζε και τα άφηνε να σφίξει το γιαούρτι. Έπειτα τα φόρτωνε και αλώνιζε τις γειτονιές μέχρι να τα πουλήσει. Οι φωνές του έφταναν παντού. Άκουγαν οι κυράδες κι έβγαιναν με το πιάτο στο χέρι. Έκοβε με μια ξύλινη κουτάλα ο γιαουρτζής το κομμάτι που ήθελε η νοικοκυρά, το έβαζε στο πιάτο της και το ζύγιζε στη ζυγαριά που κουβαλούσε μαζί του, αφαιρώντας το βάρος του πιάτου. Αργότερα, όπως είπαμε, αγόραζαν το γιαούρτι μέσα σε πήλινα κεσεδάκια. Αν δεν είχε να πληρώσει η νοικοκυρά, σημείωνε στο τεφτέρι του, όπου έγραφε όλα τα βερεσέδια

  Κάποιοι γιαουρτζήδες, εκτός από γιαούρτι, έφτιαχναν και ρυζόγαλο μέσα στα κεσεδάκια. Το ήξεραν αυτό οι νοικοκυρές και το ζητούσαν γιατί ήταν ιδιαίτερα νόστιμο. 
  Οι περισσότεροι γιαουρτζήδες ήταν πρόσφυγες κι έφεραν την τέχνη από την πατρίδα τους.

  
Σήμερα δεν υπάρχουν πια. Γιαούρτι, φυσικά, υπάρχει. Όπως υπήρχε και στην αρχαιότητα, που ήταν γνωστό ως "υγείαρτος". Πλέον, πωλείται σε όλα τα ψυγεία της γειτονιάς. 

Πηγή: ''Παραδοσιακά επαγγέλματα, ταξίδι στο χτες'', Μαλλιάρης παιδεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips