Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Τα άγρια αφρικανικά σκυλιά


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αφρικανικών άγριων ​​σκυλιών και των σκυλιών που γνωρίζουμε ως κατοικίδια ζώα; 


Τα αφρικανικά άγρια ​​σκυλιά, που ζουν στην Αφρική, νότια της ερήμου Σαχάρα, έχουν μόνο τέσσερα δάχτυλα, ενώ τα σκυλιά και οι λύκοι έχουν πέντε. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η διαφορά, αυτά είναι πραγματικά άγρια ​​ζώα!!! 


"Τα άγρια σκυλιά δεν είναι κατοικίδια κάποιου που έφυγαν μακριά και δεν επέστρεψαν ποτέ, παρόλο που μερικοί άνθρωποι αυτό πιστεύουν", εξηγεί ο Δρ "Tico" McNutt, που μελετά αυτά τα ζώα σε άγρια ​​στρατόπεδα έρευνας σκυλιών στην αφρικανική χώρα της Μποτσουάνα . "Είναι σαν τους λύκους της Αφρικής, και ακριβώς όπως λύκοι, δεν κάνουν για κατοικίδια ζώα. Πρέπει να είναι έξω στην άγρια ​​φύση για να τρέχουν πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα. Να κυνηγούν για να βρουν την τροφή που χρειάζονται ώστε επιβιώσουν και να θρέψουν τα μικρά τους.

Στην πραγματικότητα, ταξιδεύουν τόσο μακριά που οι ερευνητές χρησιμοποιούν κολάρα ραδιοφώνου για να τα παρακολουθούν. Τα κολάρα αυτά στέλνουν ραδιοσήματα με τα οποία τα εντοπίζουν οι ερευνητές. 

Μετακινούνται ανάμεσα σε λιβάδια, σαβάνες και δασικές εκτάσεις, καθώς κυνηγούν γαζέλες, αντιλόπες, μέλισσες, αγριόχοιρους, πουλιά και αρουραίους. Είναι απίστευτοι κυνηγοί και μπορούν να τρέξουν μέχρι 56 χιλιόμετρα την ώρα. 

Τα αφρικανικά άγρια ​​σκυλιά είναι έξυπνα και κοινωνικά, όπως τα κατοικίδια. Απολαμβάνουν τη συντροφιά και να ζουν σε αγέλες των περίπου 6 έως 20 ζώων. Τα αρσενικά αλλά και τα θηλυκά φροντίζουν τα μικρά τους και τους εξασφαλίζουν τροφή. Ο Δρ McNutt είχε εκπλαγεί από το γεγονός ότι αγαπάνε τόσο πολύ τα νεογνά ώστε φροντίζουν ακόμα και ορφανά κουτάβια που δεν ανήκουν στην αγέλη. 


Τα αφρικανικά άγρια ​​σκυλιά επικοινωνούν μεταξύ τους με δύο τρόπους, αναφέρει ο Δρ. McNutt. Ο πρώτος ονομάζεται "επικοινωνία hoo" και τον χρησιμοποιούν όταν χάνονται ή όταν ένα μέλος της αγέλης λείπει. Ακούγεται σχεδόν σαν κουκουβάγια!!! Τα σκυλιά βγάζοντας τους ήχους αυτούς μπορούν να ακουστούν δύο ή τρία μίλια μακριά κι έτσι βρίσκουν εύκολα το ένα το άλλο. 

Ο δεύτερος τρόπος επικοινωνίας ονομάζεται "επικοινωνία twitter" και την χρησιμοποιούν μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις, για να ξυπνήσουν τα μέλη της αγέλης και να πάνε για κυνήγι. Είναι πολύ υψηλής συχνότητας και μοιάζει με τον ήχο που βγάζουν τα πουλιά. 

Υπάρχουν εκατομμύρια ήδη κατοικίδιων σκύλων που ζουν στον πλανήτη, αλλά υπάρχουν πιθανώς λιγότερα από 6.000 αφρικανικά άγρια ​​σκυλιά. 

Τα άγρια σκυλιά της Αφρικής απειλούνται από τα λιοντάρια και ύαινες, αλλά πάνω απ' όλα, απειλούνται από τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι τα κυνηγούν και κυρίως οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί οι οποίοι θέλουν να προστατέψουν τις αγελάδες και τα πρόβατά τους. Τέλος , οι άνθρωποι είναι αυτοί που καταστρέφουν την άγρια φύση, η οποία είναι το φυσικό περιβάλλον που χρειάζονται για να επιβιώσουν. 

Οι ερευνητές, όπως ο Δρ. McNutt εργάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν πόσο σπάνια και ιδιαίτερα είναι αυτά τα ζώα. Σήμερα, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι βρίσκουν άλλους τρόπους για να προστατεύσουν τις αγελάδες και τα πρόβατά τους από τα αφρικανικά άγρια ​​σκυλιά αντί να σκοτώνουν τα σπάνια αυτά ζώα. 

Πηγή: National Geografic (διασκευή)



2 σχόλια:

Lamprini Lamprinou είπε...

πανέμορφα αυτά τα σκυλιά... σαν αλεπούδες με στρογγυλά αυτιά!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα αγρια σκυλιά είναι ίδια με τα Λυκόμορφα που είδα Σαββατο 13/9/14 στην Κεντρική Βοιωτία μαζί με άλλους 2 φίλους. Απλώς αυτά που είδαδ δεν είχαν τρίχωμα και ήταν καφέ. Στη μέση ενός δρόμου , 9 το βράδυ, 4 μικρα λυκόμορφα κουτάβια δεν έφευγαν από τον δρόμο. Η λύκαινα κάπου δίπλα θα παραφύλαγε αλλά δεν την είδαμε. Άκουγα ιστορίες για τα λυκόμορφα αλλά ΤΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΕΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ.

ΛΟΥΚΑΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips