Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Οι σπόγγοι, τα γνωστά σε όλους μας σφουγγάρια!

Για πολλά χρόνια επικρατούσε η εντύπωση ότι οι σπόγγοι είναι φυτά που φύονταν στα βάθη της θάλασσας. Αργότερα οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ήταν "ιδιαίτερα" ζώα, ότι ακριβώς είχε υποστηρίξει και ο Αριστοτέλης στην αρχαιότητα. 


Οι σπόγγοι ή σφουγγάρια είναι πολύ πρωτόγονοι οργανισμοί.Είναι ζώα υδρόβια και τα περισσότερα είδη ζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και κάποια είδη που ζουν στα γλυκά νερά. Ζουν σε μεγάλες ποσότητες και σχηματίζουν "κοινωνίες", σε βάθη 30-40 μ. 

Οι ώριμοι σπόγγοι είναι ανίκανοι να μετακινηθούν και ζουν προσκολλημένοι σε βράχους, όστρακα ή άλλου είδους υπόβαθρα. Καμιά φορά, πολύ σπάνια, σέρνονται στον πυθμένα της θάλασσας.

Δεν έχουν ούτε όργανα, ούτε στόμα, ούτε πεπτικό ή νευρικό σύστημα. Το σώμα τους έχει πόρους, αγωγούς και θαλάμους, μέσα από τους οποίους κυκλοφορεί το νερό της θάλασσας.

Tα σφουγγάρια ή σπόγγοι αναπτύσσονται πάνω σε σκληρές επιφάνειες, όπως είναι τα βράχια, τα νεκρά κοράλλια και κοχύλια, που μπορούν να βρίσκονται στη μέση ενός πυθμένα με άμμο ή φύκια. 

Οι περισσότεροι σπόγγοι αναπτύσσονται ακανόνιστα παίρνοντας περίεργα σχήματα, επίπεδα, κυλινδρικά, δεντρόμορφα κ.λ.π. 
Έχουν σπάνια αρχιτεκτονική, βασισμένη σε ένα σύστημα σωλήνων νερού που σχηματίζουν μαιάνδρους. Στα σημεία που διακόπτουν οι μαίανδροι υπάρχουν θάλαμοι που περιέχουν χοανοκύτταρα μέσα στα οποία αποθηκεύεται μεγάλο μέρος της τροφής τους (οργανική ύλη). Μετά την τροφή τους αποβάλουν το νερό από το οποίο έχουν πάρει όλα τα βακτήρια. Από αυτή τους τη λειτουργία οι σπόγγοι ονομάζονται και θαλάσσια βιολογικά φίλτρα.

Ή τροφή τους αποτελείται από μικροοργανισμούς που παίρνουν από το νερό καθώς περνά από τις χιλιάδες πόρους που έχουν στο σώμα τους .



Aπό αρχαιοτάτων χρόνων τα σφουγγάρια ήταν γνωστά στους λαούς της Mεσογείου και ειδικά στους Έλληνες. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς κατά την αρχαιότητα τα σφουγγάρια τα χρησιμοποιούσαν για τη γραφή, τη ζωγραφική, στην ιατρική, τη φαρμακευτική, στο στρατό, αλλά και για τις οικιακές τους ανάγκες.

Και στις μέρες μας χρησιμοποιούμε σφουγγάρια; Χρησιμοποιούμε όμως φυσικά σφουγγάρια; Σίγουρα όλοι μας θα τα επιλέγαμε αν γνωρίζαμε ότι...

  • Τα φυσικά σφουγγάρια δε θα βλάψουν το δέρμα μας ή οποιαδήποτε επιφάνεια τα χρησιμοποιούμε.


  • Όταν χρησιμοποιούμε  φυσικό σφουγγάρι θάλασσας για την προσωπική μας υγιεινή, οι πόροι του δέρματος ανοίγουν, και επιτρέπει στο δέρμα μας να αναπνέει και να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Το φυσικό σφουγγάρι θάλασσας όταν ξεπλένεται σωστά μετά από κάθε χρήση, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

1 σχόλιο:

Νικολόπουλος Νίκος είπε...

Ένα βραβείο για το εξαιρετικό ιστολόγιό σας.
Δ΄ΤΑΞΗ
http://tetartitaji.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4176.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips