Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η λευκή κουκουβάγια, η βασίλισσα των πάγων

Αυτό το παράξενο πουλί είναι η χιονόγλαυκα, η λευκή κουκουβάγια. Ζει στο Βόρειο Πόλο, γύρω από τον Αρκτικό ωκεανό.
Η λευκή κουκουβάγια είναι ένα αρπακτικό που ανήκει στην οικογένεια των γλαυκιδών. Όμως, στο στρογγυλό της κεφάλι, δεν έχει φτερά όρθια σαν λοφίο. Και κυνηγάει εξίσου καλά  τη μέρα και τη νύχτα! 
Είναι ένα πουλί μοναδικό και μοναχικό. Μετακινείται προς τις νότιες περιοχές του Αρκτικού ωκεανού το χειμώνα και ανεβαίνει πάλι στο βορά την άνοιξη για να αναπαραχθεί. 
Έχει χοντρό στρογγυλό κεφάλι και πεπλατυσμένο πρόσωπο. Τα τεράστια κίτρινα μάτια της βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Πρέπει λοιπόν να γυρίζει το κεφάλι για να κοιτάξει δεξιά ή αριστερά. Ο λαιμός της είναι πολύ ευκίνητος και μπορεί να εκτελεί στροφή 270 μοιρών. Από το γαμψό της ράμφος μόνο η άκρη προεξέχει από τα φτερά του προσώπου. 
Το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό. Τα φτερά του όταν ανοίγουν φτάνουν το 1,5 μέτρο. Και στα δύο φύλα, αποτελούνται από παχιά πούπουλα που τη βοηθούν να αντιμετωπίζει θερμοκρασίες  που φτάνουν στους -40 βαθμούς Κελσίου. Ενώ, το λευκό φτέρωμα των θηλυκών και των μικρών έχει ρίγες και σκούρες κουκκίδες, το αρσενικό είναι ολόλευκο. 
Τα δυνατά της πόδια δε φαίνονται γιατί είναι σκεπασμένα με φτερά που τα προστατεύουν από το κρύο. Κάτω από τα φτερά, τα δυνατά δάχτυλα είναι εξοπλισμένα με μακριά, μυτερά και γαμψά νύχια. 




1 σχόλιο:

PLASTIQUEM - Espe είπε...

(⁀‵⁀,) ✫✫✫
.`⋎´✫✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫✫
.•°*”˜˜”*°•.✫✫✫ HAPPY NEW YEAR!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips