Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών

Η ζωή στο Πέραμα είναι στενά συνδεδεμένη με τη θάλασσα λόγω της θέσης του αλλά και λόγω της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που εδρεύει σε αυτό. Έτσι κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο με ιδιαίτερες τιμές αφού είναι ο πολιούχος Άγιος της περιοχής. 


Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας. Από εκεί ξεκίνησε η τιμή τού Αγ.Νικολάου ως θαυματουργού αγίου, διαδόθηκε ταχύτατα στον βυζαντινό χώρο αλλά και σε ολόκληρη την χριστιανική Ευρώπη.

Από τις θαυματουργικές του ιδιότητες, στην πίστη τού ελληνικού λαού, εκείνη που επέδωκε περισσότερο είναι γενικά τού προστάτη Αγίου των ναυτιλλομένων, γι’ αυτό και ο Άγιος έχει στην νήσο Πάρο το επίθετο «θαλασσίτης». Η εικόνα του είναι ανηρτημένη στον θάλαμο του κυβερνήτη κάθε πλοίου και σε επικίνδυνες περιστάσεις τρικυμίας απευθύνονται προς αυτόν παρακλήσεις βοήθειας όπως: «Άη Νικόλα, βόηθα με», ή «Άη μου Νικόλα, στο τιμόνι», «Άη Νικόλα στην πλώρη μας» κ.ά.

Η τελευταία από τις επικλήσεις αυτές προέρχεται προφανώς από την πίστη ότι ο Άγιος, ως πρόθυμος βοηθός, μπορεί να αναλάβει ο ίδιος την διακυβέρνηση του βυθιζομένου σκάφους. Σύμφωνα με την πίστη αυτή παρίσταται και στην τέχνη, δηλαδή στην εικονογράφησή του, ως ιεράρχης καθήμενος στο πηδάλιο πλοίου ή από πάνω από αυτό για να παρέμβει για την σωτηρία του.

Μικροί ναοί προς τιμήν τού Αγ.Νικολάου έχουν ανεγερθεί στην είσοδο λιμανιών και σε ακρωτήρια, ώστε να είναι θεατοί από μακρυά από τους ναυτικούς όταν τον επικαλούνται σε ώρα τρικυμίας, υποσχόμενοι μάλιστα διάφορα αναθήματα (τάματα) σ’ αυτόν μετά την διάσωσή τους.

Γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου, γιατί πέρα του ότι είναι η ημερομηνία της κοίμησής του (το 343), πιστεύεται ότι αυτή την ημερομηνία ξεσπούν κακοκαιρίες και θαλασσοταραχές.Ο Άγιος Νικόλαος ονομάζεται και «μυροβλύτης» γιατί τα λείψανά του ανεβλύζαν άγιο μύρο.

            


2 σχόλια:

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΟΥΚ!ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!!

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Ευχαριστούμε πολύ κορίτσια!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips