Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Φτιάχνω το δικό μου θερμόμετρο

Αν ακουμπήσουμε ένα σώμα με το χέρι μας, μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι ζεστό ή κρύο. Ωστόσο, η υποκειμενική αυτή εκτίμηση της θερμοκρασίας δεν είναι ακριβής. Για την ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας χρειαζόμαστε ένα όργανο ειδικά κατασκευασμένο γι' αυτή τη δουλειά. Το θερμόμετρο!!!!!



Ο πρώτος που κατασκεύασε ένα τέτοιο όργανο ήταν ο Γαλιλαίος το 1592. 



Σαν "Γαλιλαίοι" της εποχής μας φτιάξαμε τα δικά μας θερμόμετρα, πήραμε διάφορες μετρήσεις και... διασκεδάσαμε πολύ! 


Αν θέλετε να μάθετε πώς να κατασκευάσετε κι εσείς το δικό σας θερμόμετρο ρίξτε μια ματιά παρακάτω.



Υλικά που θα χρειαστείτε ...

ένα γυάλινο μπουκάλι (μικρού ή μεσαίου μεγέθους) με πώμα 
ένα διάφανο καλαμάκι
λίγη πλαστελίνη (εναλλακτικά πηλό)
μελάνι
νερό 
οινόπνευμα
μαρκαδόρο


Πώς να εργαστείτε...


1.Γεμίστε το γυάλινο μπουκάλι μέχρι πάνω με νερό και οινόπνευμα σε ίσες ποσότητες. Προσθέστε μερικές σταγόνες μελάνι και κλείστε το μπουκάλι με το πώμα. Ανακινείστε καλά ώστε να γίνει το μείγμα ομογενές. Αφαιρέστε το πώμα. Το διάλυμα πρέπει να ξεχειλίζει από το στόμιο του μπουκαλιού. 


2. Πλάστε μία χοντρή ροδέλα από πλαστελίνη και καλύψτε το πάνω μέρος από το καλαμάκι προσέχοντας να μην το βουλώσετε. 



3. Τοποθετείστε το καλαμάκι μέσα στο μπουκάλι φροντίζοντας ώστε το μεγαλύτερο μέρος του να προεξέχει από το μπουκάλι. Καλύψτε το στόμιο με την πλαστελίνη φτιάχνοντας ένα πώμα για το μπουκάλι με κεντρικό άξονα το καλαμάκι. 

4. Πιέστε την πλαστελίνη προς τα μέσα ώστε να βγει υγρό από το μπουκάλι προς τα πάνω και να εμφανιστεί στο διαφανές καλαμάκι. Όταν η στάθμη του υγρού ανέβει λίγο κλείστε το ελεύθερο άκρο από το καλαμάκι με πλαστελίνη. Με το μαρκαδόρο βάλτε ένα σημάδι στο καλαμάκι στο σημείο που φαίνεται η στάθμη του υγρού. 

Το θερμόμετρό είναι έτοιμο!

5. Τοποθετείστε το αυτοσχέδιο θερμόμετρό σας μέσα σε ζεστό νερό.


6. Μπορείτε να φτιάξετε και μία κλίμακα θερμοκρασιών και να την κολλήσετε πάνω στο καλαμάκι ώστε να υπολογίζετε στο περίπου την θερμοκρασία. 







Τι παρατηρείτε; Γιατί ανεβαίνει η στάθμη στο καλαμάκι; Τοποθετείστε το θερμόμετρό σας σε κρύο νερό. Τι παρατηρείτε; Γιατί γίνεται αυτό; 

Τα υγρά συστέλλονται και διαστέλλονται ανάλογα με τη θερμοκρασία. Το οινόπνευμα είναι πιο ευαίσθητο στη θερμοκρασία από το νερό. Όταν το διάλυμα στο μπουκάλι ζεσταίνεται, διαστέλλεται ανεβάζοντας τη στάθμη ενώ όταν κρυώνει συμβαίνει το αντίστροφο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips