Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Νυχτερίδες, οι ανάποδες

Οι νυχτερίδες μπορεί να είναι άσχημες ή τρομακτικές στην όψη, αλλά είναι ξεχωριστές. Τα οστά της νυχτερίδας είναι πολύ ελαφριά για να μπορεί να πετάει. Είναι τα μοναδικά θηλαστικά που μπορούν να πετάξουν. Αυτά τα τριχωτά πλάσματα σχίζουν τον αέρα με τα λεία, δίχως τρίχωμα πτερύγιά τους. Αν και πετούν πιο αργά από τα περισσότερα πουλιά,  μπορούν να στρίβουν με άνεση στον αέρα κυνηγώντας τη λεία τους. 
Οι νυχτερίδες βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο εκτός από την Αρκτική και την Ανταρκτική. Οι περισσότερες αναζητούν την τροφή τους τη νύχτα. Πολλές τρώνε έντομα, άλλες, όμως, τρέφονται με φρούτα, ψάρια, βατράχους, ποντίκια και άλλα μικρά ζώα. 
Υπάρχουν και φρουτοφάγες νυχτερίδες.  Οι φρουτοφάγες νυχτερίδες ονομάζονται μερικές φορές ιπτάμενες αλεπούδες γιατί έχουν όψη αλεπούς. Ζουν σε τροπικά μέρη, όπως η Νοτιοανατολική Ασία και η Βόρεια Αυστραλία. Τρώνε ώριμα ζουμερά φρούτα και πίνουν νέκταρ - το γλυκό χυμό των λουλουδιών. 
Είναι κάποιες νυχτερίδες, οι οποίες ονομάζονται νυχτερίδες βαμπίρ. Είναι τα μόνα θηλαστικά που τρέφονται με αίμα. Η νυχτερίδα βαμπίρ δαγκώνει το κοιμισμένο ζώο και ρουφά το αίμα που τρέχει από την πληγή. 
Το κάθε είδος νυχτερίδας παράγει δικούς του ξεχωριστούς ήχους, όταν τρώει ή όταν πετάει στο σκοτάδι. Οι νυχτερίδες κοιμούνται κρεμασμένες ανάποδα, με τα φτερά τους διπλωμένα.

Νεκταρία Κ. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips