Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τα Δελφίνια

Τα δελφίνια αναπνέουν με πνεύμονες και διατηρούν, όπως ο άνθρωπος, σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους ανεξάρτητα από αυτή του περιβάλλοντος. 
Καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα λίπους, το οποίο προσφέρει μόνωση και βοηθά στην κολύμβηση. Τα θωρακικά πτερύγια βοηθούν επίσης στην κολύμβηση, το ουραίο χρησιμοποιείται για ώθηση, ενώ το ραχιαίο προσφέρει ισορροπία μέσα στο νερό. Στο μεγάλο καμπύλο μέτωπό τους βρίσκεται το σύστημα ηχοεντοπισμού, ένα είδος σόναρ, με τη βοήθεια του οποίου προσανατολίζονται, εντοπίζουν την τροφή και επικοινωνούν μεταξύ τους. Επίσης, μπορούν να επικοινωνούν με σφυρίγματα, κρότους και ήχους που παράγουν με τα σαγόνια τους. Τα δελφίνια φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα είδος επικοινωνίας, το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν. 
Μετά την ηλικία των πέντε ετών είναι ικανά προς αναπαραγωγή και κάθε δύο με τρία χρόνια, έπειτα από κύηση 12 μηνών, γεννούν ένα μικρό, μήκους περίπου 1 μέτρο, το οποίο θηλάζει και παραμένει με τη μητέρα του τρία έως έξι χρόνια. 

 Κίνδυνοι - Απειλές 
Οι φυσικοί εχθροί των δελφινιών είναι ελάχιστοι. Κι όμως τα δελφίνια κινδυνεύουν στη Μεσόγειο καθώς και παγκόσμια εξαιτίας μιας σειράς ανθρώπινων δραστηριοτήτων. 

 Η εσκεμμένη θανάτωσή τους 
Η φαλαινοθηρία ξεκίνησε πριν εκατοντάδες χρόνια. Ένα - ένα τα είδη των μεγάλων φαλαινών αλιεύθηκαν σε σημείο να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το 1986, μετά από συντονισμένες προσπάθειες πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων συμφωνήθηκε η απαγόρευση της φαλαινοθηρίας. 
Επίσης, πολλά είδη δελφινιών αλιεύονται τώρα πιο έντονα σε σχέση με το παρελθόν στην προσπάθεια να αντικατασταθεί το κρέας της φάλαινας στην αγορά, μετά την επίσημη απαγόρευση της φαλαινοθηρίας. Παρόλα αυτά, εκατοντάδες φαλαινών αλιεύονται ακόμα με τη δικαιολογία της επιστημονικής έρευνας. Παράλληλα, η ανταγωνιστική σχέση δελφινιών, με τους ψαράδες είναι μια άλλη περίπτωση σκόπιμης θανάτωσης δελφινιών, όπου έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις με χρήση κυνηγετικών όπλων και δηλητηριασμένων ψαριών.

Κατερίνα Αλ.





2 σχόλια:

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

Είδα δελφίνια και έτρεξα, εε...μάλλον κολύμπησα γρήγορα :) Λατρεψα αυτή την ανάρτηση..λατρεύω τα δελφινάκια (γι αυτό και το ονομα του μπλοκ μου)
θα ήθελα πολύ να βάλω αυτή την ανάρτηση , μπορώ; (και μελλοντικά οτι αλλο ενδιαφερόν,μπορω);
ευχαριστώ

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Είναι πανέμορφα ! Έχεις δίκιο. Εννοείται ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια ανάρτηση σου αρέσει.
Τα λέμε ξανά, Δελφινάκι!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips