Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Πόσα αστέρια υπάρχουν;

Υπάρχουν τόσα αστέρια σε ολόκληρο το διάστημα που δε θα μπορούσαμε ποτέ να τα μετρήσουμε όλα. Χωρίς τηλεσκόπιο, μπορούμε να δούμε περίπου 7.000 αστέρια απ' τη Γη, αλλά από κάθε σημείο του πλανήτη μας φαίνονται μονάχα 2.000. Αυτό συμβαίνει γιατί όπου κι αν στεκόμαστε, μπορούμε να δούμε κάτι λιγότερο από το μισό του ουρανού. Γι' αυτό μπορούμε να ξεχωρίσουμε μόνο 2.000 αστέρια από τα 7.000 που είναι ορατά με γυμνό μάτι στη Γη. 







Τ' αστέρια έχουν διάφορα σχήματα;

Ναι. Υπάρχουν στρογγυλά αστέρια, όπως ο ήλιος μας κι αστέρια που είναι φτιαγμένα από αέρια και σκόνη. Ο Γαλαξίας μας είναι μια ομάδα από πάρα πολλά αστέρια. 



Το διάστημα είναι γεμάτο με άστρα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της εξέλιξης. Τα άστρα σχηματίζονται από συγκεντρώσεις αερίων και αργότερα αρχίζουν να λάμπουν όπως ο ήλιος μας. Μερικά από τα μικρά κόκκινα αστέρια μπορούν να ζήσουν από 10 μέχρι 200 φορές περισσότερο από τον Ήλιο μας, ενώ κάποια άλλα μπορεί να είναι 100.000 φορές πιο βραχύβια. Στα τελευταία στάδια της ζωής τους, και ανάλογα με τον τύπο τους, τα άστρα μπορεί να μικρύνουν πολύ και να γίνουν κόκκινοι νάνοι, μπορεί να εκραγούν  βίαια, ή μπορεί να συρρικνωθούν και να γίνουν εκείνες οι μυστηριώδης μαύρες τρύπες. 


Γιατί τα αστέρια έχουν ονόματα;

Τα άστρα απέκτησαν τα ονόματά τους -που διαφέρουν από τόπο σε τόπο- από τους προγόνους μας. Τα ονόματα που χρησιμοποιούνται κυρίως σήμερα, προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα, με προσθήκες που έκαναν αργότερα κι άλλοι λαοί. Τα πιο φωτεινά άστρα έχουν τα δικά τους ονόματα. Άλλα, αναφέρονται με τα ονόματα του αστερισμού στον οποίο ανήκουν και με ένα γράμμα του ελληνικού αλφάβητου, ή έναν αριθμό. Η κατάταξή τους γίνεται με γνώμονα τη φωτεινότητα (μέγεθος) κάθε άστρου. 


  Τα ονόματα μερικών αστεριών 

Οι πρόγονοί μας έδωσαν σε μερικά αστέρια κι αστερισμούς (ομάδες αστεριών) ονόματα θεών, ζώων και διαφόρων πραγμάτων, με τα οποία νόμιζαν πως έμοιαζαν. 


Κασσιόπη: Αστερισμός πέντε αστέρων, σε σχήμα Μ, στο Γαλαξία. Είναι ορατός από το Βόρειο Ημισφαίριο.


Αλτάιρ και Βέγκα: Σε μερικούς λαούς, ονομάζονται Υφάντρα και Κοπάδι. Αυτά τα δύο αστέρια αντικρίζουν το ένα το άλλο από αντίθετες πλευρές του Γαλαξία. 






Πώς θα βρείτε τον Πολικό Αστέρα; 

Ο Πολικός Αστέρας είναι ένα πολύ σημαντικό αστέρι στο Βόρειο Ημισφαίριο, επειδή μένει ακίνητο σε μια θέση που χρησιμεύει στη ναυσιπλοΐα. Κοιτάξτε στο βορεινό τμήμα του ουρανού μέχρι να δείτε τη Μεγάλη Άρκτο (αρκούδα). Βρείτε τα δύο αστέρια κοντά στα μπροστινά πόδια της Άρκτου. Αν τραβήξετε μια νοητή ευθεία γραμμή με μήκος πέντε φορές την απόσταση ανάμεσα στα δυο αυτά αστέρια, θα ανακαλύψετε τον Πολικό Αστέρα. Το αστέρι αυτό είναι γνωστό σαν Αστέρι του Βοριά και Πολάρις. 




πηγή: Ουρανός και Γη, παιδική βιβλιοθήκη, εκδ. Αλκυών, 1992




1 σχόλιο:

Lampros Lampinos είπε...

ωραίο το ταξείδι σας στα αστέρια!! ... πάντα με σαγήνευαν.. για την πολική άρκτο... α. έκανα αμάν να μάθω πού βρίσκεται...!!!
πολύ ωραίες φώτο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips