Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η χελώνα Καρέτα - Καρέτα

Η χελώνα Καρέτα - Καρέτα είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί βιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. 
Το καβούκι της αποτελείται από κεράτινες πλάκες καφεκόκκινου χρώματος. Ζυγίζει κατά μέσω όρο 135 κιλά. και το μήκος φτάνει το 1 μέτρο. 
Τρέφεται με τσούχτρες, καλαμάρια, χταπόδια και θαλάσσια φυτά. Ζει στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. 
Είναι το μοναδικό είδος θαλάσσιας χελώνας της Μεσογείου που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Τη συναντάμε στη Ζάκυνθο, την Κρήτη, τη Ρόδο και την Πελοπόννησο. 
Γεννάει τα αυγά της στην αμμουδιά. Οι θηλυκές αφού ωριμάσουν επιστρέφουν κάθε δυο χρόνια στον τόπο που γεννήθηκαν οι ίδιες για να αφήσουν τα αυγά τους. Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες, αργά το βράδυ. Τα νεογέννητα, περίπου 100 σε κάθε φωλιά, έχουν μήκος 5 εκ. και ζυγίζουν 17 γραμμάρια. Μόλις εκκολαφθούν (2 μήνες μετά τη γέννησή τους) ανεβαίνουν όλα μαζί στην άμμο και τρέχουν αμέσως προς τη θάλασσα.    

Γιάννης Κ.


Οι θαλάσσιες χελώνες είναι πανάρχαια ζώα. Υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων κι όμως τώρα κοντεύουν να εξαφανιστούν! Αυτό γιατί με την ανάπτυξη του τουρισμού κινδυνεύουν να χαθούν οι ήσυχες παραλίες ωοτοκίας τους στη Μεσόγειο. 
Ένας άλλος λόγος που χάνονται είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις χελώνες για τροφή. Τις κυνηγούν για το κρέας τους ή για να φτιάξουν χελωνόσουπα.  
Το λίπος τους χρησιμοποιείται για την κατασκευή σαπουνιών και καλλυντικών. 
Επίσης  απ' το καβούκι τους φτιάχνουν χτένες, βούρτσες, σκελετούς γυαλιών, κουμπιά ακόμα και κοσμήματα. Είναι αυτό το υλικό που λέμε ταρταρούγα.  Από το δέρμα τους κατασκευάζουν πορτοφόλια ή παπούτσια. 
Ακόμα, οι άνθρωποι σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες για να τις ταριχεύσουν και να τις κρεμάσουν  στον τοίχο τους σαν διακόσμηση.

Σήμερα υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τις θαλάσσιες χελώνες και απαγορεύουν το εμπόριο των προϊόντων που προέρχονται από αυτές. Στη χώρα μας απαγορεύεται η αλιεία, η κακοποίηση και η ταρίχευση των θαλάσσιων χελωνών. Δυστυχώς όμως δεν υπακούν όλοι στους νόμους. 

Ένας αρχαίος μύθος από την Ινδία λέει ότι η γη μας άρχισε να υπάρχει μόνο όταν η θαλάσσια χελώνα δέχτηκε να βγει από τα βάθη των νερών. Έτσι αν χαθεί η χελώνα κινδυνεύει ο κόσμος! 
Ίσως να μην πιστεύετε σε μύθους αλλά είναι αλήθεια ότι η Καρέτα είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες υγείας της Μεσογείου.
Σήμερα η Μεσόγειος υποφέρει από τη ρύπανση, την καταστροφή των ακτών και το υπερβολικό ψάρεμα. Σκεφτείτε... τι θα μπορούσε να σημαίνει η εξαφάνιση της Καρέτα μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια για το μέλλον της ζωής στη Μεσόγειο; 


4 σχόλια:

Betty's Cuisine είπε...

Πολύ καλές οι πληροφορίες για την θαλάσσια χελώνα ~ το δε βιντεάκι, το λάτρεψα!!!

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Είδες τι υπέροχη που είναι! Η φύση δημιουργεί και ο άνθρωπος δυστυχώς καταστρέφει...

Anthemis είπε...

Καλημέρα και καλώς βρεθήκαμε! Ωραίες οι πληροφορίες σου για την υπέροχη χελώνα! Φιλιά πολλά!

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Καλημέρα, καλώς ήλθες στο παρεάκι μας! Καλή συνέχεια !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips