Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σουσάκι: ένα ηφαίστειο "δίπλα" στην Αθήνα!

Φαίνεται απίστευτο κι όμως 70 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένα πανάρχαιο ηφαίστειο, που ευτυχώς "κοιμάται" ήσυχα εδώ και δύο εκατομμύρια χρόνια!
Είναι το Σουσάκι που βρίσκεται μετά τους Αγίους Θεοδώρους.


Αποτελεί το βορειότερο άκρο του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του νότιου Αιγαίου, στο οποίο ανήκουν και τα ηφαίστεια στα Μέθανα, στον Πόρο, στη Μήλο, στη Σαντορίνη και στη Νίσυρο.
Υπάρχει ακόμα και σήμερα εντονότατη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδρόθειου. 
Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή του, ίσως γιατί, με το πέρασμα των αιώνων, ο κρατήρας έδωσε τη θέση του σε δύο χαράδρες, περικυκλωμένες από πευκοδάση και ελαιώνες.

Όταν, όμως, μπείτε στην περιοχή, αποτολμώντας τη διάσχιση του ανατολικού φαραγγιού, το τοπίο αλλάζει απότομα και η βλάστηση δίνει τη θέση της σε ένα κυριολεκτικά σεληνιακό τοπίο, γεμάτο ηφαιστειογενή πετρώματα και μικρές στοές, από τις οποίες βγαίνουν θερμά αέρια και κάποτε αποτελούσαν σημεία εξόρυξης θειαφιού από τους κατοίκους της περιοχής.

Αν επισκεφτείτε το ηφαίστειο και σας προκαλέσουν το ενδιαφέρον οι στοές, καλό θα είναι να αποφύγετε να μπείτε μέσα, δεδομένου ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί η θερμοκρασία και τα αέρια δημιουργούν ιδιαίτερα αποπνικτική ατμόσφαιρα με κίνδυνο λιποθυμίας ακόμα και έξω από αυτές. Την αίσθηση της αποπνικτικής ατμόσφαιρας θα την συναντήσετε και σε κάποια άλλα σημεία του φαραγγιού που φαίνονται πιο οικεία ανάλογα με την ένταση και τη φορά του ανέμου.


Οι γεωλόγοι μελετούν συνεχώς το Σουσάκι, μαζί με τα υπόλοιπα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και θεωρούν ότι δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή, να ξυπνήσει και πάλι...
Μπορείτε να δείτε εικόνες της περιοχής στο παρακάτω βίντεο.






3 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Εντυπωσιακό τι μπορεί να μάθεις κανείς κοντά σας...Μπράβο...!

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Ναι είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι βρίσκεται τόσο κοντά μας και δεν είναι τόσο γνωστό!

Paraskevi Lamprini M. είπε...

Εκπληκτικό.. και τόσο κοντά μας!!...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips