Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Εσκιμώοι

Γενικές πληροφορίες

Οι Εσκιμώοι είναι αυτόχθονες κάτοικοι των βόρειων πολικών περιοχών. Ο όρος Εσκιμώοι περιλαμβάνει όλες τις φυλές των περιοχών μεταξύ των οποίων και τους Ινουίτ, τους κατοίκους των βορείων ακτών του Καναδά, της Αλάσκα και της Γροιλανδίας. 



Ασχολίες
Είναι ο μοναδικός λαός που μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα μ.Χ. κυνηγούσαν. Το κυνήγι τους συνήθως περιλάμβανε θηλαστικά (φώκιες, θαλάσσιους ελέφαντες, φάλαινες) και ταράνδους. Κύριο όπλο στο κυνήγι τους ήταν το καμάκι και το τόξο. Εκτός από το κυνήγι ασχολούνταν και με το ψάρεμα. Μετακινούνταν ακολουθώντας τα θηράματά τους. Για τη μετακίνησή τους στο νερό χρησιμοποιούσαν καγιάκ ενώ στον πάγο έλκηθρα που τα έσερναν σκύλοι.






Κατοικίες
Τις μόνιμες κατοικίες τους έχτιζαν με υλικά που έβρισκαν στη φύση (πέτρες, κόκαλα φάλαινας κλπ.) τα  οποία σφράγιζαν με χιόνι. Όταν μετακινούνταν έμεναν σε σπίτια τα οποία έφτιαχναν από πάγο, τα Ιγκλού. Τα καλοκαίρια έφτιαχναν σκηνές χρησιμοποιώντας γούνες που τις στήριζαν με κόκαλα φάλαινας. 





Οι Εσκιμώοι σήμερα
Οι Εσκιμώοι σήμερα είναι περίπου 160.000 εκ των οποίων 60.000 κατοικούν στην Γροιλανδία, 60.000 στον Καναδά και οι υπόλοιπο σε άλλες περιοχές. Από τη δεκαετία του 1860 και μετά άρχισαν να εγκαταλείπουν τη νομαδική και να αποκτούν μόνιμες κατοικίες. Τα οχήματα χιονιού αντικατέστησαν τα έλκηθρα και οι βάρκες με μηχανές τα καγιάκ. Τα καλοκαίρια χρησιμοποιούν οχήματα για όλα τα εδάφη. Το κυνήγι της φάλαινας έχει απαγορευτεί για περιβαλλοντικούς λόγους. 



Άννα Π. - Ζωή Τσ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips