Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πυγμαίοι


Γενικά στοιχεία
Οι Πυγμαίοι είναι λαός της Αφρικής που κατοικεί στα δάση της κεντρικής Αφρικής. Το ύψος τους δεν ξεπερνά το 1,45 μ. καθώς το βάρος τους δεν ξεπερνά το 40 κ. Έχουν πεταχτό σαγόνι, καστανόμαυρο δέρμα και μυτερά δόντια. Αριθμούν τους 130.000.

Ιστορικά στοιχεία
Αναφορές για τους Πυγμαίους έχουμε από τα πολύ παλιά χρόνια (αρχαία Αίγυπτος -5ος αιώνας π.Χ.) χωρίς ωστόσο να υπάρχει επαφή με τη φυλή αυτή, με αποτέλεσμα, για πολλούς αιώνες η ύπαρξή τους να παραμένει μυθική. Στα μέσα του 19ου αιώνα μ.Χ. οι εξερευνητές συναντούν για πρώτη φορά τη μικρόσωμη   φυλή τους. 

Ιστορία - Όνομα
Είναι από τους αρχαιότερους κατοίκους της Αφρικής. Αν και ορισμένοι ανθρωπολόγοι κατέτασσαν παλεότερα όλους αυτούς τους λαούς σε ένα κορμό της μαύρης φυλής, με σύγχρονα δεδομένα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλους τους Πυγμαίους είναι το χρώμα του δέρματος και το ύψος τους. Νεότερες έρευνες καταλήγουν πως ίσως οι Πυγμαίοι να συνδέονται με τους λαούς του χαμηλού αναστήματος της νότιας Ασίας, οι οποίοι αναφέρονται ως "Νεγρίτες" ή "Πυγμοειδείς".
Αναφέρεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τους γνώριζαν τουλάχιστον το 3.000 π.Χ. και τους αποκαλούσαν με το όνομα "Άκα". 


Κοινωνία - κοινωνική οργάνωση
Είναι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες και ζουν σε μικρές ομάδες στα τροπικά δάση, Οι ομάδες αυτές δεν έχουν κάποια παραδοσιακή ιεραρχία ή κοινωνικά στρώματα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής είναι ότι δεν έχουν ιστορική παράδοση.
Η μουσική και ο χορός αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής, καθώς τα τραγούδια συνδέονται με σημαντικά γεγονότα, όπως το κυνήγι, το γάμο, τη γέννηση. 
Οι Πυγμαίοι πιστεύουν σε ένα Θεό που ονομάζουν "Χβρουμ". Τους νεκρούς τους τούς τοποθετούν, μέσα σε σπηλιές ή σε κουφάλες δέντρων. Παραδέχονται το φαινόμενο της πολυγαμίας. 
Η Κοινωνία τους χωρίζεται σε "πατριές", κάθε πατριά λατρεύει το δικό της ζώο. 


Διαβίωση
Το δάσος τούς παρέχει όλα όσα χρειάζονται, από υλικά για τις καλύβες τους, μέχρι υλικά για τις κυνηγετικές τους ανάγκες. Έχουν καλή σχέση με τους γειτονικούς λαούς και αποκτούν γεωργικά προϊόντα, μεταλλικά εργαλεία, αλκοόλ και καπνό με ανταλλαγή.
Συλλέγουν βολβούς, κάμπιες, μέλι και τερμίτες. 'Εργο των ανδρών αποτελεί το κυνήγι ζώων, όπως αντιλόπες, χοίρους και πιθήκους αλλά και από αλιεία. Οι γυναίκες και τα παιδιά μαζεύουν καρπούς από τα δέντρα. 



Επικοινωνία
Εκτός από τη γλώσσα "μπαντού" έχουν και μια δική τους "γλώσσα". Αυτή εκφράζεται με τραγούδι χωρίς λόγια αλλά με ήχους και κραυγές. Με αυτή τη γλώσσα, οι Πυγμαίοι επικοινωνούν με τα πνεύματα του δάσους και τους ζητούν να είναι γενναιόδωρα. 


Γιάννης Κ.

4 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

τι παράξενο... τοσο μικροί άνθρωποι... αλλά... υπαρχουν στην γη μας...

Ανώνυμος είπε...

Αυτο ειναι πολυ ενδιαφερον!Μπραβο σας!!

Unknown είπε...

Μπράβο!!

Unknown είπε...

Καλές πληροφορίες έχετε .Θα χρειαστώ μερικές για το σχολείο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips