Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Έρημος Σαχάρα

Γενικά στοιχεία
Η Σαχάρα είναι μια αμμώδης έκταση ερήμου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Η Σαχάρα είναι μια περιοχή άγονη με δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Είναι γενικά μια νέα έρημος, πριν 6.000 χρόνια ήταν γεμάτη ποτάμια, λίμνες, δέντρα και γρασίδι αλλά με την τελευταία εποχή των πάγων έγινε μια ξερή και άγονη έρημος.


Γεωγραφία
Η Σαχάρα, εκτός από μια περιοχή γεμάτη άμμο, είναι και μια περιοχή που διαθέτει πετρώδεις εκτάσεις και αρκετά βραχώδη όρη. Κάποια από αυτά είναι είναι το όρος Αναγκάρ ή Χόγκαρ που έχει ύψος 2.918 μέτρα, το Τιμπέτσι με ύψος 3.415 μέτρα και τα όρη Σαΐρ με ύψος 2.022 μέτρα. Οι κυριότερες λίμνες της Σαχάρας είναι η Μελγκίρ, η Μερουάν και η Γυάρλα. Στη Σαχάρα υπάρχουν οάσεις όπου μαζεύονται άνθρωποι και ζώα για να πιουν νερό. Οι κυριότερες οάσεις είναι Σίουα, η Μπαχαρίγια, η Νταχελ και η Τουγγούρτ.


Λίμνη στο κέντρο της Σαχάρα

Κλίμα
Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Σαχάρας δεν είναι κατοικήσιμο λόγω της ξηρασίας. Σε αυτές τις ακατοίκητες και ανεκμετάλλευτες περιοχές υπάρχουν τοποθεσίες όπου ενδέχεται να μη σημειωθεί βροχόπτωση για δέκα χρόνια. Επίσης, ο βαθμός ξηρασίας του αέρα είναι πολύ υψηλός, κάτι που επηρεάζει πιθανά αποθέματα νερού και κάνει να εξατμίζονται γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τη μέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 50ο C, το βράδυ κατεβαίνει υπό το 0. Αυτές οι διαφορές της θερμοκρασίας αποτελούν τη δημιουργία ανέμων που είναι αρκετά ισχυροί και συχνά καταλήγουν σε ανεμοστρόβιλους γνωστούς με το όνομα τσίμπλι, χασμίν ή και χαρματάν.


Δυτική και ανατολική Σαχάρα
Η δυτική έρημος (έκταση 267.000 τ. χλμ) τμήμα της Σαχάρας αποτελείται από βραχώδεις ερημικές εκτάσεις και κατέχει τα 2/3 της Αιγύπτου. Στη δυτική έρημο υπάρχουν αρκετές οάσεις, όπως η Μπαχαριγιάν, η Ντάγκλα και η Κάργκα.
Η ανατολική έρημος βρίσκεται ανάμεσα στο Νείλο και την Ερυθρά Θάλασσα και αποτελεί συνέχεια της Σαχάρας. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από βραχώδεις λόφους και βαθιά ξεροπόταμα. Η περιοχή είναι ακατοίκητη.

Τα οροπέδια της Σαχάρα
Τα όρη Αχαγκάρ, στη νότια Αλγερία, έχουν πολλές ψηλές κορυφές. Η ψηλότερη, το Ταχάτ, φτάνει τα 3.003 μ. ύψος. Βορειοανατολικά των όρεων Αχαγκάρ βρίσκονται τα υψίπεδα του Τασίλι, Εν Αζέρ. Ανατολικά, στο βόρειο Τσαντ, βρίσκονται τα όρη Τιμπέστι, που η ψηλότερη κορυφή τους, το Έμι Κούσι, φτάνει 3.415 μ. ύψος.
Άξιο αναφοράς είναι το οροπέδιο Ennedi που είναι μια αποκάλυψη εξαιρετικής ομορφιάς.Η μοναδικότητα του μέρους αυτού οφείλεται στα πρωτοφανή σχήματα των γιγαντιαίων πετρωμάτων που υπάρχουν.

οροπέδιο Ennedi

Η μεγαλύτερη όαση
Η Ταφιλέλτ είναι η μεγαλύτερη όαση της Σαχάρας και βρίσκεται νοτιοανατολικά του Μορόκο. Έχει πολλά ανεπτυγμένα εμπορικά χωριά, φυτείες χουρμάδων και άλλα. Μετά τα μέσα του 8ου αιώνα η Ταφιλέλτ ήταν ανεξάρτητο βασίλειο για 200 περίπου χρόνια. Την περίοδο αυτή αναπτύχθηκε το εμπόριο των καραβανιών. Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο είναι το Ερφούντ.



Η ερημοποίηση
Το Σάχελ ήταν μια καταπράσινη περιοχή πριν από 6.000 χρόνια, αλλά μετά την εποχή των πάγων μετατράπηκε σε ξηρούς χερσότοπους που οδήγησαν στην καταστροφή των καλλιεργειών και στην απώλεια των 3/4 των βοοειδών της περιοχής. Πιστεύεται ότι οι ασθένειες και η πείνα, που έφερε η ξηρασία, προκάλεσαν πάνω από 100.000 θανάτους.

Ανασκαφές
Ανασκαφές έχουν γίνει στη Σαχάρα και έχουν βρεθεί εργαλεία και όπλα της νεολιθικής αλλά και της παλαιολιθικής περιόδου.

Ορυκτός πλούτος
Στις βόρειες περιοχές της Σαχάρας υπάρχουν πάρα πολλά αποθέματα πετρελαίου και άλλων πολύτιμων μετάλλων.Παράγονται ακόμα πολύ μεγάλες ποσότητες μαγγανίου, χαλκού, γραφίτη, σιδήρου, τιτανίου και αμίαντου.
Με όλον αυτόν τον ορυκτό πλούτο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Αφρική είναι η μεγαλύτερη ήπειρος στον κόσμο. 

Μπάμπης Αρ. - Γιάννης Κ. - Δημήτρης Τ. - Αντώνης Δ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips