Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Μπαντού



Οι Μπαντού είναι άνθρωποι της Αφρικής και ζουν στην τροπική ζώνη, στη ζώνη του Ισημερινού. Ε
ίναι μια ομάδα 400 και πλέον συγγενικών εθνών της Αφρικής που τις ενώνει κυρίως μια κοινή γλωσσική οικογένεια αλλά και ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Κατοικούν  σε μια περιοχή που εκτείνεται από το νότιο Καμερούν, τη νοτιοδυτική Κένυα και το βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό μέχρι τη Νότια Αφρική.  




Η εξάπλωσή τους
Οι Μπαντού εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα νοτιοδυτικά σύνορα της Νιγηρίας με το Καμερούν, τουλάχιστον από το 3.000 π.Χ. και σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλες τις περιοχές που κατοικούν μέχρι σήμερα. 
Ήταν κυνηγοί, κτηνοτρόφοι και αγρότες. Από πολύ παλιά ανέπτυξαν νέες μεθόδους στη γεωργία και τη μεταλλουργία και μπόρεσαν να αποικίσουν σε νέες και διαφορετικές περιοχές από αυτές που ζούσαν.


Οργάνωση και ασχολίες
Οι Μπαντού είναι οργανωμένοι σε εθνικές ομάδες, στην κάθε μια από τις οποίες ηγείται ένας αρχηγός, ο οποίος δεν εκλέγεται αλλά κληρονομεί τη θέση του. Πλαισιώνεται από ομάδα συμβούλων οι οποίοι είναι συνήθως συγγενείς και φίλοι τους. 
Σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους η γη δεν αποτελεί ιδιοκτησία του, απλά τη χρησιμοποιούν. Στο παρελθόν, όταν ο καθένας είχε γη  να καλλιεργήσει η έννοια των συνόρων δεν ήταν τόσο συγκεκριμένη, όπως συμβαίνει σε άλλους λαούς. Τα σύνορα αποτελούσαν τα ποτάμια ή τα βουνά, χωρίς όμως και αυτά είναι στενά καθορισμένα. 
Οι γυναίκες ασχολούνται συνήθως με τη γεωργία και οι άντρες με την κτηνοτροφία και το κυνήγι.  


Ζωή Τσ. 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω πολυ!!! ηταν πολυ χρησιμο. στην ασκηση πηρα 10...

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Μπράβο!!!! Χαιρόμαστε που σου φάνηκε χρήσιμο!!!

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω και εγώ να πάρω καλό βαθμό!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη βοήθειά σας παιδιά

Ανώνυμος είπε...

Πολυ χρήσιμες πληροφοριες! ❤️

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips