Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Θέατρο σκιών - Ο ΚαραγκιόζηςΟ Καραγκιόζης: Είναι ο ιδανικός τύπος του φτωχού Έλληνα, του τόσο φτωχού που έχει πια απαρνηθεί κάθε ιδιωτική φροντίδα κι έχει εξυψωθεί σε εύθυμη φιλοσοφική θεώρηση της ζωής. Είναι αγαθός, σκληρός καμιά φορά στ' αστεία του, αλλά καλόκαρδος στο βάθος. Γεμάτος τεμπελιά και αισιοδοξία, αλλά και γεμάτος διάθεση ν'ανακατεύεται σε όλα. Τον ενδιαφέρει κάθε τι που γίνεται γύρω του, όλους τους πειράζει και τους κοροϊδεύει και προ πάντων τον ίδιο τον εαυτό του. Το χέρι του είναι εξαιρετικά ευκίνητο και υπερβολικά μακρύ, για σκηνικούς λόγους, για να μπορεί να ξύνει την πλάτη του και το κεφάλι του ή για να χειρονομεί. Επίσης έχει συμβολική σημασία γιατί εκπροσωπεί το έξυπνο πνεύμα του. Καρπαζώνει προθυμότατα, δέρνει αλλά και δέρνεται. Είναι ευφυολόγος, ετοιμόλογος και αστείος, ποτέ όμως γελοίος. Δεν είναι ταπεινός, ούτε όταν δέρνεται. Το δέχεται κι αυτό σαν μια κακοτυχία του και σαν συνέπεια της κακοκεφαλιάς του, με την ίδια εύθυμη εγκαρτέρηση και το ίδιο ειρωνικό του κέφι.


Τον συναντήσαμε στο βιβλίο της γλώσσας αλλά τον γνωρίζαμε ήδη και τον αγαπούσαμε από παλιά. Ποιος άλλωστε δεν ξέρει τον Καραγκιόζη ή δεν έχει δει έστω μια φορά θέατρο σκιών;  
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας απολαύσαμε μια διασκεδαστική παράσταση, γνωρίσαμε την ιστορία του θεάτρου σκιών, ακούσαμε τους μύθους για τη "γέννηση" του Καραγκιόζη και μάθαμε πώς κατασκευάζονται οι φιγούρες του. 
Μας άρεσε τοοοοοοοόσο πολύ που θελήσαμε να φτιάξουμε κι εμείς τις δικές μας φιγούρες και να κάνουμε αφίσες θεάτρου σκιών. 

Η φιγούρα του Καραγκιόζη πίσω από ρυζόχαρτο με κατάλληλο φωτισμό.


Για τις φιγούρες χρειαστήκαμε...

Εκτυπωμένες σε Α4 φιγούρες του Καραγκιόζη (μπορείτε να τις βρείτε εδώ: http://www.karagkiozis.com/deite-kataskeues.htm)
ξυλομπογιές
διαφάνειες πλαστικοποίησης 
πλαστικοποιητή
ψαλίδι
περφορατέρ
διπλόκαρφα
πιστόλι θερμοκόλλας 
καλαμάκια του καφέ


Δουλέψαμε ως εξής...

Χρωματίσαμε τις φιγούρες, τις πλαστικοποιήσαμε και μετά κόψαμε ακολουθώντας το περίγραμμα. Με το περφορατέρ ανοίξαμε τρύπες στα σημεία ένωσης και περάσαμε διπλόκαρφα.Κόψαμε την άκρη από το καλαμάκι στη μέση και στερεώσαμε με θερμοκόλλα στην πίσω πλευρά της φιγούρας. Αυτό ήταν! Λίγο ρυζόχαρτο και... ήμαστε έτοιμοι για παιχνίδι! 

Κόψαμε την άκρη από το καλαμάκι στη μέση
και στερεώσαμε με θερμοκόλλα στην πίσω πλευρά της φιγούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips