Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε αντικείμενα που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, αντικείμενα μικρά ή μεγάλα, που πριν από κάποια χρόνια θα θεωρούνταν "επιστημονική φαντασία"!
Ας δούμε κάποιες εφευρέσεις που βρίσκουμε στα γραφεία αλλά και στις σχολικές τσάντες όλου του κόσμου.
Στυλό διαρκείας
Ας δούμε κάποιες εφευρέσεις που βρίσκουμε στα γραφεία αλλά και στις σχολικές τσάντες όλου του κόσμου.
Στυλό διαρκείας
Το 1945 ο Lazlo Josef Birό (Ουγγαρία - Αργεντινή) κατάφερε να παραγάγει το πρώτο πρακτικό στυλό διαρκείας. Η ιδέα δεν ήταν καινούρια, όμως ο Birό βρήκε τον τρόπο να την κάνει πράξη.
Ο Birό γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1899 στην Ουγγαρία. Εργάστηκε στη Βουδαπέστη ως δημοσιογράφος και καλλιτέχνης. Στη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε ένα τυπογραφείο άρχισε να αναρωτιέται αν το μελάνι εκτύπωσης που στέγνωνε γρήγορα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα στυλό. Σκέφτηκε επίσης να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μύτη με μια μεταλλική μπίλια. Στις αρχές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου διέφυγε με τον αδερφό του από την Ουγγαρία στην Αργεντινή. Συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στο στυλό και το 1943 ο Birό υπέβαλε αίτηση ευρεσιτεχνίας για το πρώτο εμπορικά λειτουργικό στυλό διαρκείας του κόσμου (κατοχυρώθηκε το 1944).
Και κάτι ακόμα...
- Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, τη μεγαλύτερη συλλογή στυλό διαρκείας του κόσμου έχει η Angelika Unverhau (Γερμανία), η οποία είχε περισσότερα από 200.000 διαφορετικά στυλό διαρκείας από 146 χώρες.
- Η ιδέα της χρήσης μπίλιας ως μηχανισμού τροφοδοσίας του μελανιού ήταν εκείνη που αργότερα ενέπνευσε το πρώτο αποσμητικό σε μορφή roll-on, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο στυλό διαρκείας.
Διορθωτικό υγρό
Η Bette Nesmith Graham δε φανταζόταν ποτέ πως θα γίνει εφευρέτης, ενώ αυτό που ήθελε ήταν να γίνει καλλιτέχνης.
Μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπιασε δουλειά ως γραμματέας σε μια τράπεζα. Πρόσεξε ότι οι κατασκευαστές των επιγραφών στην τράπεζα κάλυπταν τυχόν λάθη απλά περνώντας τους από πάνω μπογιά. Αναρωτήθηκε λοιπόν αν θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο να καλύψει με τον ίδιο τρόπο τα λάθη της δακτυλογράφησης.
Ως καλλιτέχνης ήξερε να χειρίζεται την μπογιά. Έφτιαξε λοιπόν σε ένα μπουκαλάκι νερομπογιά στο ίδιο χρώμα με τα επιστολόχαρτα της εταιρίας και με ένα ειδικό βουρτσάκι άρχισε να καλύπτει τα λάθη. Σε λίγο καιρό και άλλες γραμματείς άρχισαν να χρησιμοποιούν την εφεύρεσή της , που την ονόμασε Mistake Out.(1951)
H Νesmith βελτίωσε τη φόρμουλα για να στεγνώνει γρηγορότερα και ίδρυσε τη δική της εταιρεία, τη Mistake Out Co. Αργότερα η εταιρεία της μετονομάζεται σε Liquid Paper και το 1979 εξαγοράζεται από τη Gillette αντί 47,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Και κάτι ακόμα...
- Το 1980 η Graham πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών αφήνοντας τη μισή περιουσία της σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Συνδετήρας
Ο συνδετήρας είναι μια ασήμαντη εφεύρεση, όμως δισεκατομμύρια συνδετήρες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στα γραφεία όλου του κόσμου. Ο συνδετήρας ήταν αποτέλεσμα εξελικτικής διαδικασίας, για αυτό δεν έχει ένα μόνο εφευρέτη.
Το 1896 ο Matthew Schooley (Η.Π.Α) υπέβαλε αίτηση ευρεσιτεχνίας για ένα συνδετήρα που μοιάζει πολύ με το σημερινό.
Όμως ο Νορβηγός Johann Vaaler είναι αποδεκτός ως ο εφευρέτης του συνδετήρα, παρότι κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του το 1900. Αυτό γιατί ο συνδετήρας του Vaaler ήταν επίπεδος όπως οι σημερινοί.
Και κάτι ακόμα...
- Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Νορβηγία, κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Νορβηγοί φορούσαν συνδετήρες ως διαμαρτυρία κατά της κατοχής.
- Το 1989 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μεγαλύτερου συνδετήρα του κόσμου,στο Όσλο της Νορβηγίας. Ήταν φτιαγμένος από σίδερο, είχε μήκος 7 μέτρα και ζύγιζε 602 κιλά.
Πηγή: "Το βιβλίο με τις εφευρέσεις", Ian Harrison, Εκδόσεις Σαββάλας
2 σχόλια:
Dear all.
I wish you all a great week
Best regards.
Mariann
Interesting post.
Thanks for sharing.
Δημοσίευση σχολίου