Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Εφευρέσεις που... άλλαξαν το πρωινό μας!

                                                     Δημητριακά για πρωινό
Η ιδέα των δημητριακών για πρωινό ξεκίνησε κάποιο πρωί σε ένα ξενοδοχείο της Νεμπράσκα των Η.Π.Α. . Ο δικηγόρος Henry Perky υπέφερε από δυσπεψία. Ένας άλλος πελάτης του ξενοδοχείου του συνέστησε να τρώει για πρωινό βρασμένο στάρι με γάλα. Αυτό ήταν! Το 1895 ο  Henry Perky ίδρυσε την εταιρεία Natural food και ξεκίνησε η εμπορική παραγωγή δημητριακών.
 Ο John Harvey Kellogg , ένας ικανός γιατρός, υπέβαλε το 1895 αίτηση ευρεσιτεχνίας για ¨δημητριακά σε νιφάδες και τη διαδικασία παραγωγής τους". Φαίνεται όμως ότι η εφεύρεση ανήκει στον αδερφό του Will Keith Kellogg, ο οποίος ενώ πειραματιζόταν με βρασμένους κόκκους δημητριακών, δημιούργησε τις νιφάδες δημητριακών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.
Η σχέση των δύο αδερφών δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Ενώ ο  Will εφηύρε τις νιφάδες, ο αδερφός του John ήταν αυτός που κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία!
Τελικά ο Will Keith Kellogg ίδρυσε την εταιρεία Kellogg's  μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής δημητριακών στον κόσμο.
                                                        
                                                        Tetra Pak
Η χάρτινη συσκευασία που περιέχει το γάλα για το πρωινό σου αποτελεί μια επανάσταση στο τρόπο συσκευασίας υγρών τροφίμων!
Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα το γάλα πωλούνταν σε μπουκάλια ή ανοιχτά δοχεία.
Ο Σουηδός Ruben Rausing το 1943 άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα για ένα χάρτινο κουτί για γάλα. Μαζί με τον ερευνητή Erik Wallenberg δημιούργησαν ένα κουτί σε σχήμα τετράεδρου, το γνωστό πλέον Tetra Pak. Το Tetra Pak μπορεί να άρχισε τη διαδρομή του ως χάρτινη συσκευασία γάλακτος,αλλά 50 χρόνια μετά χρησιμοποιείται για τη συσκευασία κάθε είδους υγρού τροφίμου ή ποτού, συμπεριλαμβανομένων φρουτοχυμών,τοματοχυμών ακόμη και κρασιού.


Πηγή: ο βιβλίο με τις εφευρέσεις", Ian Harrison, Εκδόσεις Σαββάλας 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips