Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ο Γυρολόγος (πραματευτής)

  Οι άνθρωποι που ζούσαν τα παλιά χρόνια στην ύπαιθρο, δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εύκολα από τόπο σε τόπο. Λίγοι διέθεταν κάποιο μεταφορικό μέσο για την εξυπηρέτησή τους. Δεν υπήρχαν ούτε κατάλληλοι δρόμοι, αλλά ούτε και συγκοινωνιακά μέσα. Έτσι, η μετακίνησή τους γινόταν με κάρο ή ζώο, αν φυσικά διέθεταν. Σπάνια θα πήγαιναν και στο παζάρι, αφού κι ο χρόνος που τους απέμενε από τις πολλές δουλειές ήταν ελάχιστος. 
  Η εξυπηρέτησή τους σε ρουχισμό και άλλα παρόμοια γίνονταν από γυρολόγους, πλανόδιους έμπορους δηλαδή, που γύριζαν όλα τα χωριά. Οι γυρολόγοι ξεκινούσαν απ' τα χαράματα με το κάρο τους φορτωμένο με ό,τι μπορούσε να φανταστεί κανείς: πουκάμισα, μπλούζες, εσώρουχα, πετσέτες, κάλτσες, κλωστές, κουμπιά, βελόνες, σούστες, καρφίτσες, παραμάνες, κόπιτσες, καρούλια, λάστιχο, κουβαρίστρες, μασουρίστρες, τσατσάρες, χτένια για τις ψείρες, χρώματα για να βάφουν οι νοικοκυρές τα νήματα, υφάσματα, και κυρίως κάμποτο με τον πήχη(χοντρό βαμβακερό ύφασμα που το μέτραγε χρησιμοποιώντας σαν μονάδα μήκους την απόσταση από τον αγκώνα ως το άκρο του χεριού), και πολλά ακόμη. Όλα με τάξη και σειρά βαλμένα μέσα σε χάρτινα κουτιά. Για να χωράνε όλα αυτά, μεγάλωναν σε ύψος την καρότσα του κάρου, προσθέτοντας σανίδες, και τη σκέπαζαν με καραβόπανο. 
  Όταν υπήρχε σε καμιά κωμόπολη ή σε κάποιο κεφαλοχώρι παζάρι, τα πρωινά πήγαιναν εκεί κι έστηναν τον πάγκο τους. Έπειτα έπαιρναν γύρα τα χωριά, με κρύο ή με ζέστη, σε δρόμους λασπωμένους και αδιάβατους. Και όταν γύριζαν αργά το βράδυ σπίτι τους, ήταν πτώμα από την κούραση.
  Η πληρωμή τους γινόταν συνήθως σε είδος. Πού να βρουν χρήματα οι άνθρωποι!Τους έδιναν σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια κ.ά. Έστηνε ο γυρολόγος το κοντάρι και ζύγιζε. Τα έβαζε έπειτα σε τσουβάλια, το κάθε είδος χωριστά και τα πουλούσε. Κι αν ήταν περίοδος που δεν είχαν και γεννήματα, τότε έβγαζε το τεφτέρι του κι έγραφε τα βερεσέδια (χρωστούμενα) . 
  Σήμερα, θα συναντήσουμε σε χωριά πλανόδιους έμπορους να πουλούν τα ίδια πράγματα. Μόνο που αντί για κάρο χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα μεταφοράς. 

Πηγή: ''Παραδοσιακά επαγγέλματα, ταξίδι στο χτες'', Μαλλιάρης παιδεία

3 σχόλια:

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

καλημέρα
πολύ ενδιαφέρον αυτό, μου αρέσουν κάτι τέτοια. θα μπορούσα να το δημοσιεύσω στο μπλογκ μου;
ευχαριστώ

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Γεια Δελφινάκι!!!! Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!!! Φυσικά και μπορείς να το δημοσιεύσεις κι εσύ, ιδίως αν μας αναφέρεις και σαν πηγή!!!! Καλή συνέχεια...

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

Γεια σου σχολικό παρέακι
ευχαριστώ για την άδεια δημοσίευσης
μην ανησυχείς το έχω σαν αρχή μου πάντα να βάζω ως πηγή το μπλογκ από το οποίο παίρνω

καλή συνέχεια

υγ-σ ευχαριστώ που έγινες μέλος στους αναγνώστες μου , αλλά ήσουν ήδη μέλος μου , όπως κι εγώ είμαι ήδη εδώ και καιρό μέλος σου (γι αυτό μην παρεξηγηθώ αν δεις ότι δεν ειμαι το νέο σου μέλος) , ψάξε στο γκάτζετ σου και θα με βρεις.. :))

καλή συνέχεια σχολικό παρεάκι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips