Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ήλιος, το άστρο μας

Αφού αναφερθήκαμε στην ενέργεια, αξίζει να σημειώσουμε ότι η κύρια και πρωταρχική ενέργεια για τη Γη είναι ο Ήλιος. Ο Ήλιος παράγει ενέργεια εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια! Ας μάθουμε λοιπόν λίγα πράγματα γι΄ αυτόν...

Ο Ήλιος είναι το μόνο άστρο του ηλιακού μας συστήματος. Μας φαίνεται τεράστιος γιατί είναι το κοντινότερό μας άστρο. 

Ο Ήλιος βγαίνει στον ουρανό κάθε μέρα. Όμως είναι πολύ λαμπερός και δύσκολα μπορούμε να τον παρατηρήσουμε. Τον γνωρίσαμε λίγο καλύτερα χάρη σε κάποιες διαστημικές συσκευές. Κατά βάθος είναι ... καταπληκτικό άστρο!


15 εκατομμύρια βαθμοί
Είναι η θερμοκρασία στο κέντρο του Ήλιου. Στην επιφάνεια είναι μόνο 6.000 βαθμοί Κελσίου! Αλλά γύρω από τον Ήλιο η θερμοκρασία ανεβαίνει πάλι στα  2 εκατομμύρια βαθμούς! Ένα τμήμα αυτής τη τρομερής ενέργειας φτάνει στη Γη. Θερμαίνει τον πλανήτη μας και μάς επιτρέπει να επιβιώσουμε. 

1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα 
Είναι η διάμετρος του Ήλιου. Σε αυτή τη σφαίρα θα χωρούσαν αρκετές φορές οι 9 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ο Ήλιος είναι μια τεράστια μπάλα από αέρια. Αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Είναι όμως τόσο πυκνά και ταραγμένα αέρια που δε μπορούμε να δούμε τίποτα μέσα από αυτά. Βλέπουμε μόνο το φως της επιφάνειας του Ήλιου, τη φωτόσφαιρα. 

150 εκατομμύρια χιλιόμετρα
Είναι η απόσταση που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Αν ήταν δυνατόν να φτάσουμε ως τον Ήλιο με αεροπλάνο, το ταξίδι θα διαρκούσε 20 χρόνια! Ακόμη και το φως του Ήλιου χρειάζεται 8 λεπτά για να φτάσει ως εμάς κι ας τρέχει με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, που είναι η πιο μεγάλη ταχύτητα του σύμπαντος. 




Πηγή : "Ερευνητές" απ' την εφημερίδα Καθημερινή

View more presentations or Upload your own.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips