Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ηλιακή ενέργεια: είναι το μέλλον;

Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο ο Ήλιος εκπέμπει περισσότερη ενέργεια απ' όση έχει καταναλώσει ο άνθρωπος σε όλη την ιστορία του. Γιατί να μη στραφούμε σε αυτήν για να ζεσταινόμαστε, για να παράγουμε ηλεκτρισμό και για να μετακινούμαστε; 
Δες εδώ τρεις εφευρέσεις με πολύ μέλλον. 

Στη Γαλλία:  το ηλιακό σπίτι


Το καλοκαίρι οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν κατακόρυφα. Η σκεπή προστατεύει το σπίτι από τη ζέστη. Το χειμώνα οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν διαγώνια. Εισχωρούν από τους μεγάλους φεγγίτες και ζεσταίνουν τα δωμάτια. Λόγω του σχήματός του, λοιπόν, αυτό το σπίτι είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Σε σχέση με ένα συνηθισμένο σπίτι του ίδιου μεγέθους καταναλώνει δυο φορές λιγότερη ενέργεια για θέρμανση. Αν προσθέσουμε ηλιακούς συλλέκτες, μπορούμε να παράγουμε ζεστό νερό και ηλεκτρισμό. 

Στην Ελβετία: το ηλιακό αεροπλάνο


Το 2007 το αεροπλάνο Solar impulse πέταξε χάρη στην ηλιακή ενέργεια. Την ημέρα πετά σε υψόμετρο 12.000 μέτρων, πάνω από τα σύννεφα, για να φορτίζει τις μπαταρίες του. Τη νύχτα κατεβαίνει στα 4.000 μέτρα. Έτσι οι κινητήρες του καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Αν εφαρμοστεί παρόμοια τεχνολογία σε όλα τα αεροπλάνα, θα ρυπαίνουν λιγότερο.

Στην Αυστραλία: ο ηλιακός πύργος


Αυτή η τεράστια καμινάδα είναι 3 φορές πιο ψηλή από τον πύργο του Άιφελ. Παράγει ηλεκτρισμό για 200.000 κατοίκους στην νότια Αυστραλία. Λειτούργησε για πρώτη φορά του 2006. 

Πηγή: "Ερευνητές" απ' την εφημερίδα Καθημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips