Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο μαύρος σκορπιός

Ο σκορπιός αν και  μοιάζει δεν είναι αραχνοειδές. Έχει μέγεθος από 3 μέχρι 18 εκ. Κατοικεί σε ξερές και πετρώδεις περιοχές. Στην Ευρώπη εμφανίζεται περισσότερο στην Ισπανία, την Ιταλία και τα Βαλκάνια. 
Ζει μόνος του και δεν αλλάζει τον τόπο διαμονής του μέχρι να πεθάνει. Την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, στις σχισμές βράχων ακόμα και μέσα στα σπίτια στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από τα έπιπλα. Τη νύχτα βγαίνει βγαίνει από την κρύπτη του για ανεύρεση τροφής. 
Οι σκορπιοί τρώνε έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια. Δεν απομακρύνεται από την κρύπτη του εκτός από την εποχή που πολλαπλασιάζεται οπότε πρέπει να βρει το ταίρι του. Μετά τη σύζευξη, ο θηλυκός σκορπιός καταβροχθίζει τον αρσενικό και ύστερα από μερικούς γεννάει 20 με 30 αυγά. Η μητέρα βοηθά με τις λαβίδες της να βγουν τα μικρά από τα αυγά. Αφού τα καθαρίσει, τα βάζει πάνω στη ράχη της , όπου μένουν 15 μέρες. Στο διάστημα αυτό η μητέρα μένει συνέχεια στη φωλιά της, χωρίς να τρώει τίποτα. 

Οι σκορπιοί γενικά έχουν τρία σύνολα ματιών. Ένα ζευγάρι που βρίσκεται κεντρικά και αποκαλείται μεσαία μάτια. Υπάρχουν δύο περισσότερο σύνολα πλευρικών ματιών από κάθε πλευρά του μετώπου, ο αριθμός ποικίλλει μεταξύ των ειδών.
Στο άκρο της ουρά του υπάρχει μια κύστη με δηλητήριο. Όλα τα είδη σκορπιού κατέχουν δηλητήριο.Οι σκορπιοί χρησιμοποιούν το δηλητήριό τους για να σκοτώσουν ή να παραλύσουν το θήραμά τους έτσι ώστε μπορεί να φαγωθεί.

Το τσίμπημα του σκορπιού που ζει στην Ευρώπη προκαλεί πόνους και ερεθίζει το δέρμα, δεν είναι όμως επικίνδυνο. Αντίθετα, οι σκορπιοί που ζουν στις ισημερινές περιοχές είναι πολύ επικίνδυνοι. Το δηλητήριο που έχουν στο αγκάθι στην άκρη της ουράς τους είναι θανατηφόρο. 

Ελένη Μ. 

Η μητέρα σκορπιός κουβαλάει στη ράχη τα μικρά της για 15 μέρες αφότου βγουν από το αυγό τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips