Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Παραδοσιακά παιχνίδια

Τι πιο όμορφο από τα παραδοσιακά παιχνίδια; Ιδίως όταν αυτά γίνονται η αιτία να μαζεύονται τα παιδιά και να παίζουν μέχρι το βράδυ... Κύρια χαρακτηριστικά αυτών των παιχνιδιών είναι η ευρηματικότητα, η κίνηση, η φαντασία, το γέλιο. Σώζονται από γενιά σε γενιά και είναι πάντα διαχρονικά. 
Αν νομίζεις ότι αρέσει και  εσένα το παιχνίδι (που πολύ αμφιβάλουμε για το αντίθετο) κάνε "κλικ" στην εικόνα. Θα βρεις τα περισσότερα παραδοσιακά παιχνίδια, καθώς και το πώς παίζονται.  



Παραδοσιακά παιχνίδια από άλλες χώρες...

Θα  ήθελες να μάθεις πώς διασκεδάζουν παιδιά άλλων χωρών με τα δικά τους παραδοσιακά παιχνίδια; Θες να μάθεις πώς παίζονται και να δοκιμάσεις να τα παίξεις με την παρέα σου; 
Ρίξε μια ματιά παρακάτω...



 Ο τρίτος περισσεύει ( Ρωσία ) 

Παίρνουν μέρος : 12 ως 20 παίκτες
Ηλικία : από 7 χρονών
Τα παιδιά ανά ζευγάρια (είναι πίσω από τον άλλον με μέτωπο στον κύκλο ), στέκονται γύρω από τον κύκλο. Δύο παιδιά είναι εκτός κύκλου και το ένα κυνηγάει το άλλο. Ο κυνηγός μπορεί να κόψει τον κύκλο και να μπει μέσα για να περάσει από την άλλη
μεριά. Το θήραμα τρέχει πάντα κυκλικά, πίσωαπό τα ζευγάρια. Για να προστατευτεί πρέπει να μπει μπροστά από κάποιο ζευγάρι , οπότε ο πίσω του ζευγαριού πρέπει να τρέξει για να μην τον πιάσει ο κυνηγός και κάνει και αυτός το ίδιο. Αν ο κυνηγός πιάσει κάποιο παιδί, τότε εκείνος γίνεται κυνηγός και συνεχίζεται το παιχνίδι.



 Μπαμπέτα – Νίκη ( πρώην ΕΣΣΔ) 

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ορίζουν μια απόσταση 15 μέτρων περίπου. Παίρνουν μια μπάλα ποδοσφαίρου κα την κόβουν σε 15 κύκλους (κομμάτια). Γράφουν από τη μια μεριά τους αριθμούς από το 1 έως το 15 κα το βάζουν στο χώρο που όρισαν από την ανάποδη μεριά, έτσιώστε να μην φαίνονται οι αριθμοί . Η πρώτη ομάδα χωρίζεται σε δύο υποομάδες , που παίρνουν θέση, η μία στην αρχή των 15 μέτρων και η άλλη στο τέλος, όπως και στα μηλάκια . Ρίχνουν τη μπάλα και προσπαθούν να κάψουν το παιδί που είναι μέσα. Ο παίκτης προσπαθεί να αποφύγει τη μπάλα και ταυτόχρονα να αναποδογυρίσει τα 15 κομμάτια με τους αριθμούς. Αν καεί, βγαίνει και το΄τε συνεχίζει το επόμενο παιδί. Όταν αποκαλυφθούν όλοι οι αριθμοί, τότε ο παίκτης προσπαθεί να βάλει τα αριθμημένα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο σε σωστή αριθμητική σειρά. Εφόσον τα καταφέρει, μετράει ως το 15, προσπαθώντας να μην το κάψει η μπάλα και τελειώνοντας το μέτρημα φωνάζει «ΜΠΑΜΠΕΤΑ», που σημαίνει ΝΙΚΗ. 



 Ο γόρδιος δεσμός ( Φιλιππίνες ) 

Τα παιδιά στην αρχή σχηματίζουν ένα μεγάλο κύκλο, χωρίς να αγγίζουν ο ένας τον άλλο. Μετά κλείνουν τα μάτια και προχωρούν σιγά - σιγά με τα χέρια σε έκταση προς το κέντρο του κύκλου. Όταν  ένας παίχτης αγγίξει το χέρι ενός άλλου, τότε το κρατάει σφιχτά, και μαζί ψάχνουν να βρουν τα άλλα παιδιά, χωρίς να αφήνουν τα χέρια. 
Όταν όμως οι παίχτες ανοίξουν τα μάτια βλέπουν με έκπληξη ότι τα χέρια τους έχουν μπερδευτεί σε ένα τεράστιο κόμπο. Μοιάζουν τώρα χωρίς καμιά αμφιβολία, με τον περίφημο γόρδιο δεσμό, τον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος  στα 333 π.Χ. για να τον λύσει τον έκοψε με το σπαθί του. 
Οι παίχτες όμως δεν προσπαθούν με τόση βία να ξεμπερδέψουν τα χέρια, αλλά, προσεχτικά  στρέφουν το σώμα μας ή περνάμε ο ένας απάνω από τον άλλο, μ' όποιον τρόπο θέλουν, χωρίς όμως να αφήσουν τα χέρια των άλλων συμπαιχτών τους. 
Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Με λίγη υπομονή μπορεί αυτός ο κόμπος να  λυθεί. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips