Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η αρχή του Αρχιμήδη

Αρχιμήδης (287 π.Χ.-212 π.Χ.
έργο του Domenico Fetti, 1620

Η Ιστορία μας ξεκινάει γύρω στο 300 π.Χ. στο νησί της Σικελίας, στις Συρακούσες, όπου ζούσε ο Αρχιμήδης, μια πόλη - κράτος που διοικούνταν από την Ελλάδα. Ο πατέρας του, ο αστρονόμος Φειδίας, τον έστειλε να σπουδάσει στο πνευματικό κέντρο του κόσμου, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί διδάχτηκε από τα γραπτά του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Ηράκλειτου. Ο Αρχιμήδης αποδείχτηκε σύντομα μια μαθηματική διάνοια και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας!

Ο Αρχιμήδης ήταν τόσο απορροφημένος με τα μαθηματικά που ακόμα και την ώρα που έκανε μπάνιο, σχεδίαζε διαγράμματα χρησιμοποιώντας τη σαπουνάδα πάνω στο σώμα του. 

Μια μέρα... προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα σχετικά με ένα χρυσό στέμμα που είχε δοθεί στον βασιλιά των Συρακουσών. Ο Αρχιμήδης όχι μόνο έλυσε το πρόβλημα, αλλά διατύπωσε και την γνωστή "Αρχή του Αρχιμήδη''  η οποία αναφέρει ότι ''ένα σώμα έχει τόσο όγκο όσο νερό εκτοπίζει όταν βυθιστεί μέσα σε αυτό'', άρα ο όγκος του στερεού υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ των ενδείξεων της τελικής από την αρχική στάθμη του υγρού μέσα στο ογκομετρικό δοχείο.

Ας αφήσουμε όμως τα λόγια κι ας δούμε πώς ο μεγάλος μαθηματικός κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και πώς έμεινε στην ιστορία φωνάζοντας ... "ΕΥΡΗΚΑ"!!!

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Γειά σας παιδάκια! Συγχαρητήρια για την πολύ καλή σας προσπάθεια, και για τις γνώσεις που προσφέρετε. Να είστε καλά και να συνεχίσετε το όμορφο έργο σας!
Φιλιά σε όλους σας!

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ, Irma!!!!

Lampros Lampinos είπε...

θαυμάσια παρουσίαση... ωραίο το νέο λουκ!! μπράβο!

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ, Λάμπρο!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips