Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο Βάτραχος κι ο Δεντροβάτραχος


Οι βάτραχοι έχουν διάφορα χρώματα και μεγέθη.
Ο βάτραχος είναι αμφίβιο, ζει και στο νερό κι στην ξηρά. Τα δάχτυλα στα πίσω πόδια ενώνονται με μεμβράνη, επιτρέποντάς του να κολυμπά γρήγορα, περίπου όπως κι εσύ, όταν φοράς βατραχοπέδιλα. Στην ξηρά μετακινείται βαδίζοντας ή με άλματα.



Η μεταμόρφωση του γυρίνου
σε βάτραχο
.
Την περίοδο του ζευγαρώματος, το αρσενικό καλεί το θηλυκό βγάζοντας το γνωστό σε όλους μας "κοά...κοά" που ακούμε τα ανοιξιάτικα βράδια στην εξοχή. Το ζευγάρωμα γίνεται στο νερό: το θηλυκό γεννά πολλές χιλιάδες αυγά που το αρσενικό γονιμοποιεί αμέσως. Λίγες μέρες αργότερα ξεπροβάλλουν οι γυρίνοι. Προοδευτικά μετατρέπονται σε βατράχους (πρόκειται για μεταμόρφωση) : εμφανίζονται τα πόδια και η ουρά εξαφανίζεται. Σε τρεις μήνες έχουν σχηματιστεί τα πνευμόνια κι έτσι μπορούν να εγκαταλείψουν το νερό.

Ο βάτραχος τρώει κυρίως έντομα. Τα πιάνει τινάζοντας, με ακρίβεια, πάνω τους τη μακριά κολλώδη γλώσσα του.


Σωτήρης Κ.   

Γυρίνος περίπου 4 χιλιοστά. 

Ο πράσινος βάτραχος


Ο δηλητηριώδης βάτραχος dart



Ο  δεντροβάτραχος


O δεντροβάτραχος είναι ένα μικρό είδος βατράχου που περνά τη ζωή του στα δέντρα.Kατοικεί στα δάση και τις ζούγκλες στις θερμότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Είναι περισσότερο γνωστός για τα χαρακτηριστικά δισκοειδή δάχτυλα των ποδιών του ,τα οποία δίνουν καλύτερο κράτημα όταν κινείται γύρω στα δέντρα.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη βατράχου των δέντρων που ποικίλουν σε μέγεθος από λίγα εκατατοστά σε περισσότερο από 10 εκατοστά σε μήκος. Ο ευρωπαϊκός δεντροβάτραχος βρίσκεται σε λιβάδια και θαμνότοπους σε όλη την ανατολική Ευρώπη, αλλά θεωρείται ότι απειλούνται με εξαφάνιση στη δυτική. Ο δεντροβάτραχος ο κοινός είναι το μικρότερο από τα είδη δεντροβατράχου και ζει σε μια ποικιλία οικοτόπων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο κουβανικός δεντροβάτραχος είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα είδη και είναι γηγενής στην Κούβα και τα γύρω νησιά, αλλά έχει εισαχθεί σε τμήματα της Φλόριντα, την Καραϊβικής και τη Χαβάης.

Ο κοκκινομάτης δεντροβάτραχος 
Ο κοκκινομάτης δεντροβάτραχος είναι το πιο χαρακτηριστικό από τα είδη δεντρόβιου βατράχου και ζει στις ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής. 'Εχει ένα μακρύ στενό σώμα και πίσω πόδια καθώς και το χαρακτηριστικό κόκκινο στα μάτια του.

Όπως και άλλα είδη βατράχων και φρύνων,ο δεντροβάτραχος είναι γενικά σαρκοφάγο ζώο και η διατροφή του αποτελείται κυρίως από σκουλήκια, έντομα και αράχνες. Ο μεγάλος δεντροβάτραχος της Κούβας τρώει οτιδήποτε χωράει στο στόμα του, συμπεριλαμβανομένων και σαύρες, φίδια, μικρά θηλαστικά και ακόμη και άλλα βατράχια. Λόγω του μικρού μεγέθους του, ο δεντροβάτραχος έχει πολλά αρπακτικά, όπου και αν ζει στον κόσμο. Πτηνά, θηλαστικά και ερπετά όλων των μορφών και των μεγεθών,ακόμη και μεγάλα ψάρια θηρεύουν το δέντρο βάτραχο για τα οποία αποτελεί ένα γευστικό έδεσμα.


Ο γκρι δεντροβάτραχος χωράει
στην παλάμη ενός χεριού.
Κατά τη διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος, ο δεντροβάτραχος βγάζει δυνατές κραυγές προκειμένου να προσελκύσει έναν σύντροφο. Το θηλυκό γεννά τα αυγά του σε ένα φύλλο πάνω από το νερό, τα οποία εξελίσσονται σε γυρίνους μέσα σε λίγες ημέρες, οπότε και πέφτουν μέσα στο νερό από κάτω. Η διαδικασία της μεταμόρφωσης από γυρίνο σε ενήλικο δεντροβάτραχος μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.


 πηγή: "άγρια ζώα"



Παράξενο κι όμως ... ΑΛΗΘΙΝΟ! 

Ένα νέο είδος χρυσού βατράχου ανακάλυψαν στα υψίπεδα της Κεντρικής Αμερικής επιστήμονες από τη Γερμανία και τον Παναμά. Μάλιστα ο μικροσκοπικός κίτρινος βάτραχος εκκρίνει...από το δέρμα του μια χρωματιστεί ουσία όταν απειλείται. 

Παρά το ξεχωριστό χρώμα του, δεν ήταν η εμφάνιση του χρυσού βατράχου που τράβηξε την προσοχή της ερευνητικής ομάδας, αλλά ένας ασυνήθιστος ήχος τον οποίο κάνουν τα αρσενικά του είδους. «Ο ήχος που βγάζει αυτός ο βάτραχος τον κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη βατράχων. Αμέσως αρχίσαμε να υποπτευόμαστε ότι είχαμε ανακαλύψει ένα νέο είδος», δήλωσε ο βιολόγος Andreas Hertz από το ερευνητικό ινστιτούτο «Senckenberg» στην Φρανκφούρτη. «Ήταν πολύ δύσκολο να εντοπίσεις το μικροσκοπικό αυτό πλάσμα στο τροπικό δάσος, πόσο μάλλον να το πιάσεις», προσέθεσε. Είδος που ξεχωρίζει από το πλήθος.

Ο χρωματισμός του βατράχου, φωτεινό κίτρινο και μερικές φορές πορτοκαλί, διαφέρει από τον χρωματισμό των ζώων της ίδιας οικογένειας που ζουν στην περιοχή. Όμως όταν η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον βάτραχο πιο προσεκτικά, εκτός από το χρώμα εντόπισε και άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. «Όταν αγγίξαμε το ζώο, τα δάχτυλά μας βάφτηκαν κίτρινα», είπε ο Δρ. Hertz. Η ουσία που απελευθέρωσε ο βάτραχος, ο οποίος ονομάστηκε «Diasporus citrinobapheus» (κίτρινος βαφέας), δεν φαίνεται να έχει τοξικές ιδιότητες και δεν εξυπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, αλλά λειτουργεί σαν προειδοποιητικό σημάδι για το μικροσκοπικό ζώο που φτάνει σε μήκος τα δυο εκατοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips