Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Γιατί έχουμε μέρα και νύχτα;

Η Γη είναι σαν μια μπάλα που γυρίζει πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Έχουμε μέρα όταν ο τόπος που ζούμε είναι στραμμένος προς τον ήλιο. Κι έχουμε νύχτα όταν ο τόπος μας είναι στραμμένος προς την άλλη πλευρά. 

Κάνε "κλικ" στην εικόνα για να δεις 
σε προσομοίωση την εναλλαγή μέρας και νύχτας.
Επειδή η Γη στριφογυρίζει από αριστερά προς τα δεξιά, όταν είναι νωρίς το πρωί στην Ασία, στην Ευρώπη είναι μεσημέρι και στις Η.Π.Α. είναι απόγευμα. 

Η μέρα και η νύχτα δημιουργούνται από την περιστροφή της Γης στον άξονά της μια φορά κάθε 24 ώρες.



  Γιατί ο Ήλιος βγαίνει απ' την Ανατολή 
και βασιλεύει στη Δύση;   

Η Γη στριφογυρίζει πάντα προς τη μεριά της Ανατολής, όπως δείχνουν τα βελάκια στην εικόνα. Αν σταθούμε αντικρίζοντας στην Ανατολή προς την κατεύθυνση που γυρίζει η Γη, μας φαίνεται ότι ο ήλιος βγαίνει από εκεί. Το μεσημέρι, μας φαίνεται ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι μας και το βράδυ, χάνεται κάτω από τον ορίζοντα στη Δύση. 

  Αρχαίες δοξασίες για την ημέρα και τη νύχτα...  

Οι αρχαίοι Ινδοί πίστευαν ότι ο Ήλιος περιστρεφόταν γύρω από ένα ψηλό βουνό, στο κέντρο του κόσμου.  Νόμιζαν ότι η νύχτα έπεφτε όταν ο Ήλιος βρισκόταν στην άλλη πλευρά του βουνού. 


  Μια περίεργη ψευδαίσθηση...   

Η μέρα και η νύχτα δημιουργούνται από την περιστροφή της Γης στον άξονά της μια φορά κάθε 24 ώρες. Αν ζούμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην επιφάνεια της Γης, έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι ο Ήλιος είναι αυτός που περιστρέφεται, ενώ συμβαίνει το αντίθετο - η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, συμπληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή κάθε χρόνο. 
Η ίδια ψευδαίσθηση δημιουργείται αν ταξιδέψουμε με τρένο. Μας φαίνεται ότι το έδαφος τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, ενώ το τρένο είναι αυτό που κινείται. 
Η εντύπωση ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη διατηρήθηκε για πολλούς αιώνες και μόνο πρόσφατα ανατράπηκε αυτή η αντίληψη! 

πηγή: Ουρανός και Γη, παιδική βιβλιοθήκη, εκδ. Αλκυών, 1992


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips